DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Supercomputer skal skræddersy kræftbehandling

Kræftpatienter med de samme symptomer oplever vidt forskellige reaktioner på og komplikationer ved deres behandling.
9. SEP 2020 10.05

SJÆLLAND: Forskere på Sjællands Universitetshospital har som nogle af landets første fået adgang til en supercomputer i kræftbehandlingerne. De skal være med til at skræddersy behandlingerne og give færre komplikationer. 

Op mod en tredjedel af alle kræftpatienter oplever nemlig komplikationer efter operation, og det er svært for forskerne at finde ud af, hvorfor patienter med tilsyneladende ens symptomer reagerer så forskelligt på den samme behandling. 

- En erfaren læge bruger sin intuition og tager højde for risikofaktorer, som man ved har betydning for udfaldet af en operation, men i virkeligheden ligger årsagen til komplikationerne skjult et sted blandt tusinder af faktorer i patientens samlede sygdomshistorik, siger Ismail Gögenur, der er professor i kirurgi og leder af forskningscentret Center for Surgical Science (CSS) ved Sjællands Universitetshospital.

Det er hans forskergruppe, der nu skal til at bruge supercomputeren. Med den kan de mange millioner datapunkter fra de elektroniske journaler bearbejdes.

Syv mio. kr. på 2021-budgettet

Region Sjælland har inden for de seneste år haft øget fokus på personlig medicin og skræddersyede behandlinger, og med supercomputeren kan lægerne nemmere forudsige, hvilke risici behandling a, b eller c har for den enkelte patient.

- Det er glædeligt, at forskerne nu samtidig får adgang til supercomputeren, for det er en unik mulighed for at anvende data til at udvikle bedre og mere individuelle kræftbehandlinger. Vi vil gerne give vores patienter den allerbedste behandling med så få komplikationer som muligt. På sigt håber vi, at den nye viden kan komme mange flere patienter til gavn, siger regionsrådsformand, Heino Knudsen (S).

Regionen har prioriteret området med det netop indgåede budget for 2021 med syv mio. kr. Computerome 2.0 er et samarbejde mellem DTU og Københavns Universitet.

ibs