En dansk psykiater der er sigtet for overgreb på en psykisk syg kvindelig patient fra Region Midtjylland, blev ansat på trods af en tidligere dom fra Norge om at misbruge sin stilling til at opnå sex med en patient, fortæller TV2.
I Norge fik han frataget sin autorisation, fordi retten vurderede, at han kunne finde på at gøre det igen. Sundhedsstyrelsen i Danmark besluttede, at han kunne fortsætte som læge i Danmark. Først i august i år - et år efter anmeldelsen om overgrebet på patienten i Region Midtjylland - har Sundhedsstyrelsen frataget lægen hans autorisation. I mellemtiden nåede han også at være ansat ti måneder i Region Nordjylland.
- Det er særdeles alvorligt. Og vi bliver da dybt bekymrede, da vi hører, at han har haft en forhistorie, siger Jan Mainz, der er vicedirektør i Region Nordjylland, hvor den sexdømte psykiater altså arbejdede indtil august i år.
Danske regioner vidste intet
Hverken Region Nordjylland eller Region Midtjylland kendte til hans dom i Norge, da de ansatte ham - og Region Nordjylland kendte heller ikke til anklagen om overgrebet i Region Midtjylland, da de ansatte ham, to måneder efter han stoppede dér.
- Jeg mener da, at når man har så alvorlig en sag, som der er tale om her, så bør der være overvejelser om, at vi på en eller anden måde kan forbedre det, og det vil vi tale med Sundhedsstyrelsen om, siger Jan Mainz til TV2.
Region Midtjylland ville også gerne ville have haft besked fra Sundhedsstyrelsen, men det skete ikke. Den pågældende psykiater blev uddannet i Danmark og flyttede til Norge i 2005. I 2008 blev han anmeldt for at have sex med en kvindelig psykisk syg patient, og efter at have anket den første dom blev han dømt halvandet års fængsel og fratagelse af sin autorisation i 2011. Under retssagen stod flere både norske og danske kvinder frem og fortalte lignende historier, om hvordan han havde indledt forhold med dem som deres psykiater.
Tilbage til Danmark under nyt navn
Sagen kom frem i pressen i 2012, da Sundhedsstyrelsen fortalte, at man ikke automatisk tog autorisationen i Danmark, bare fordi den blev taget i Norge: 'Man bliver jo ikke straffet dobbelt. Derfor får de ikke frataget deres lægeautorisation i Danmark. Vi registrerer, at de har fået frataget deres autorisation i Norge og holder øje med dem fremover', sagde Sundhedsstyrelsen til dr.dk i 2012.
Da psykiateren så ville starte med at praktisere i Danmark, skiftede han navn og tog et møde med Sundhedsstyrelsen. Herefter vurderede styrelsen, at han kunne praktisere i Danmark uden hindringer, og han blev ansat på Risskov Hospital i Region Midtjylland.
Sundhedsstyrelsen vil ikke kommentere på den konkrete sag, men understreger, at der er forskellige regler i Norge og Danmark for, hvornår man kan fratage autorisationen. I forhold til den konkrete beslutning mener styrelsen ikke, at den har gjort noget galt:
Precedure retter op
- Man skal tænke på, at ved en strafferetslig forseelse, som en seksuel krænkelse er, foregår efterforskningen i anklagemyndighedens regi. Det vil sige, at anklagemyndigheden har mulighed for at nedlægge en rettighedsfrakendelse. Det, man på daværende tidpunkt gjorde i Sundhedsstyrelsen, var, at man sagde, at det var et anliggende for anklagemyndigheden, og så afventede vi, hvad anklagemyndighedens konklusion blev. Den procedure har vi rettet op i dag. Vi har styrket vores samarbejde med anklagemyndigheden, så vi nu går ind parallelt med, at anklagemyndigheden efterforsker sagen, og vurderer, om vi har grundlag for midlertidigt at fratage autorisationen, fortæller chef for styrelsens tilsyn Anette Lykke Petri til TV2.
Hun afviser også, at man kunne have informeret regionerne om lægens fortid:
- Vi har ikke juridisk grundlag for at gå ud med en generel advarsel om enkeltpersoner.
Har I gjort det godt nok i denne her sag?
- Vi har gjort det ud fra de juridiske spilleregler, vi har haft, siger Anette Lykke Petri til TV2.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.