

En ny opgørelse viser, at det på flere afdelinger på Aarhus Universitetshospital (AUH) nu anses for at være decideret livstruende. Og dermed står det rigtig skidt til med tilstanden i Region Midtjylland.
Opgørelsen er lavet af Region Midtjylland på baggrund af DR's afsløringer om Mave-Tarmkræftafdelingen på AUH, som bl.a. viste sig ikke at overholde behandlingsgarantien.
Spørger man Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, er det langt fra sikkert at det er meget bedre på hospitalerne i Danmarks øvrige regioner.
Men nu kan DR berette, at landets øvrige regioner ikke vil lave en lignende opgørelse. Det fortæller Stephanie Lose (V), næstformand i Danske Regioner.
Kræftskandalen i korte træk
DR har siden foråret afsløret en række kritisable forhold på Mave-Tarmkræftafdelingen på AUH. Afsløringerne har bl.a. medført at hospitalsdirektøren og den lægefaglige direktør blev afskediget, ligesom regionsdirektøren og regionens lægefaglige koncerndirektør opsagde deres stillinger pga. sagen. Afsløringerne viste, at:
- Kræftafdelingen havde brud på behandlingsgarantien
- Ledelsen overhørte lægernes opråb om de alt for lange ventelister
- Hospitalets ledelse valgte ikke at indberette ventetidskaosset til Sundhedsstyrelsen
- De fleste patienter blev ikke oplyst om muligheden for behandling i udlandet
- Flere af de patienter som blev oplyst om behandling i udlandet blev fejlinformeret
- Patienter der klagede over de lange ventetider, kom foran i køen
Kilde: DR
"Delvis velkendt"
Beskeden fra Stephanie Lose til borgerne er, at de ikke skal være utrygge, selvom Region Midtjylland melder om alvorlige kapacitetsproblemer på hospitalerne. Det fortæller hun til TV 2.
Ifølge Stephanie Lose viser den nye opgørelse et "delvist velkendt billede af, at der er problemer med ventetider" i sundhedsvæsenet.
- Det er derfor, vi har implementeret en akutpakke. Det er derfor, der kommer flere penge til kræftområdet både i år og næste år. Og det er derfor, der skal investeres fem milliarder kroner mere i sundhedsvæsenet frem mod 2030, siger hun.
Formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S) fortæller til DR, at han vil bruge opgørelsen til at komme i dybden med og se hvor udfordringerne ligger henne, så regionen kan handle på dem. Men Stephanie Lose afviser, at lignende opgørelser om tilstanden i resten af regionernes hospitaler vil hjælpe med at se, hvor man skal sætte ind.
Metodisk svag
At det kan medføre livstruende konsekvenser for patienterne, skal man passe på med at tolke for meget på. Sådan lyder det videre Stephanie Lose, skriver Ritzau.
- Jeg tror også, at nogle af ordvalgene i den midtjyske rapport er lidt ukonsoliderede. Det er ikke en metodisk velafprøvet teknik, de har brugt, siger hun.
Hun tilføjer, at man i stedet bør støtte sig til den brede data, der er tilgængelig for situationen i sundhedsvæsenet. Hun understreger, at man blandt andet ved, at der på tværs af regionerne er udfordringer på kræftområderne, skriver Ritzau.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.