SVENDBORG: Klokken er halv otte, og de første børn på Nymarkskolen i Svendborg er ved at finde vej til deres klasselokaler i et roligt, morgentræt tempo. Men en syvende klasse møder ikke ind til tavleundervisning.
Eleverne er i stedet at finde i skolekøkkenet, hvor de med forklæder, kartoffelskrællere og skinnende knive skal være med at lave dagens frokostmåltid - karrysuppe med kartoffel og friskbagt brød, til omkring 700 elever og lærere på skolen.
Nymarkskolen er en såkaldt LOMA-skole, hvilket står for lokal mad. Her deltager skoleeleverne i planlægning, tilberedning og servering af mad og måltider, der spises af både elever og lærere i en spisesal. Derudover indgår fokus på fødevarer og bæredygtighed som et element i undervisningen i flere fag, ligesom der er et tæt samarbejde med lokale fødevareproducenter.
Målet er at fremme elevernes læring, trivsel og sundhed ved at arbejde med mad og måltider.
Siden 2011 har Nymarkskolen brugt de fire såkaldte LOMA-principper aktivt. Det kan mærkes på elevernes motivation til at lære i løbet af de lange skoledage og på det fællesskab, de fælles måltider er med til at danne grobund for.
- Vi oplever, at vores elever spiser mere til frokost end deres jævnaldrende på andre skoler. De spiser sund mad og forlader i mindre omfang skolen for at købe slik og sodavand. For os har det handlet om at gøre det attraktivt at træffe det sunde valg. Måltidet skal være en hyggelig stund, hvor eleverne kommer hinanden ved, fremfor at sidde i et klasselokale og se videoer på Youtube, siger afdelingsleder på Nymarkskolen, Birgitte Dilau Sørensen.
En evaluering af LOMA peger ligeledes på, at skolebørnene og de fleste af underviserne er begejstrede for projektet, og det kan ses på elevernes motivation og trivsel i skolen. Det konkluderes, ‘at LOMA kan være med til at fremme positive relationer og fællesskaber på skolen’.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.