dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Det er hele psykiatrien og ikke kun psykiatrisk skadestue, der flytter fra Risskov, og i oktober blev sløret løftet for indretningen på afdelingen.
Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix

Samlet skadestue i Aarhus for både psykisk syge og somatiske patienter

Alle patienter med akut opstået sygdom skal fra torsdag 22. november møde op på samme skadestue på Aarhus Universitetshospital
20. NOV 2018 13.00

AARHUS: Fra på torsdag skal alle akut syge tage hen til den samme skadestue på Aarhus Universitetshospital i Skejby - det gælder både psykisk syge og somatiske patienter. 

Det betyder, at det er slut for de psykisk syge patienter med at møde op på psykiatrisk skadestue i Risskov. Skadestuerne bliver ifølge Region Midtjylland samlet for at forbedre behandlingen af psykisk syge patienter og skabe mere lighed og et mere sammenhængde sundhedstilbud. 

Regionrådsformand Anders Kühnau (S) fortæller blandt andet, at der er stor forskel på, hvor længe fysisk og psykisk syge patienter lever, og det er den ulighed, man vil til livs. 

- Det er en åbenlys urimelighed, som vi i Region Midtjylland blandt andet vil ændre på ved at møde alle akut syge patienter på samme måde, uanset om det er krop eller sind, der er akut skadet, lyder det fra formanden.

Psykiske sygdomme ikke årsag til tidligere død
Og det er ikke deres psykiske sygdom, patienterne dør af. Det er fysiske livstilssygdomme som diabetes, KOL og hjerte-karsygdomme. Sygdomme, som kunne være blevet behandlet, hvis de var blevet opdaget i tide. Det har en stor nordisk undersøgelse dokumenteret.

- Psykisk syge patienter lever ofte med skjulte fysiske sygdomme, fordi der i psykiatrien først og fremmest er fokus på at behandle de psykiske sygdomme, siger lægefaglig direktør i psykiatri og social i Region Midtjylland, Per Jørgensen. 

Psykisk syge patienter dør 15-20 år tidligere end befolkningen generelt. 

Øget sammenhæng
I praksis kommer den samlede skadestue med både psykiatriske læger og akutlæger også til at øge sammenhængen for patienter med både psykiske og fysiske sygdomme.

- Vi har i dag patienter med eksempelvis selvskadende adfærd, som først skal syes på skadestuen, og som derefter køres til psykiatrisk modtagelse for at blive behandlet for psykiske lidelser, siger Claus Thomsen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital. 

ibs

  • Når en psykisk syg patient møder op på skadestuen, bliver patienten modtaget af en sygeplejerske, som vurderer, om patienten kan vente sammen med andre patienter, om patienten skal vente i et afskærmet venteværelse eller har behov for ro i et ledigt undersøgelsesrum.
  • Skadestuen har psykiatriske sygeplejersker på arbejde døgnet rundt, ligesom en psykiatrisk læge er til stede eller på tilkald.
  • Tvangsindlagte eller domsanbragte patienter skal ikke via skadestuen, men bliver ført direkte til de relevante afdelinger.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/samlet-skadestue-i-aarhus-for-bde-psykisk-syge-og-somatiske-patienter

GDPR