
SJÆLLAND: Roskilde Sygehus har fået lov at behandle akutte blodpropper. Nej, Roskilde Sygehus har alligevel ikke fået lov at behandle akutte blodpropper. Det var sidste år. Forleden lød det så igen, at nu, NU, havde Roskilde Sygehus endelig fået lov at behandle akutte blodpropper. Men igen: Nej, det passer ikke, Roskilde Sygehus må fortsat ikke behandle akutte blodpropper.
De glade meldinger blev både sidste år og i år fremsat af regionsrådsdirektør Jens Stenbæk (V) efter møder med Sundhedsstyrelsen, og i begge tilfælde blev de skudt ned af selvsamme Sundhedsstyrelse.
- Som det er nu, er Roskilde ikke godkendt til at varetage akutte blodpropper, siger således enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, til DR Sjælland.
Sidste år var det Sundhedsstyrelsens chef for sygehuse og beredskab, Søren Brostrøm, der skød regionsrådsformandens udmeldinger ned.
- Vi har ikke godkendt akut ballonudvidelse på Roskilde Sygehus, sagde han dengang.
Flere behandlinger, men stadig ikke akutte
Siden da er der dog siden foråret sket det, at flere patienter med blodpropper i hjertet har kunnet få behandling på Roskilde Sygehus. Men ikke akut.
- Vi er begyndt at behandle mere komplekse patienter, der eksempelvis har flere forkalkninger, blodproppen er langstrakt, eller hvor blodproppen sidder lige, hvor kranspulsåren deler sig. Men vi udfører fortsat kun planlagte ballonudvidelser, fortæller ledende overlæge Gunnar Jensen, Kardiologisk Afdeling til Dagbladet Roskilde.
De nye behandlinger er, hvad der kom ud af den aftale fra året før, som alligevel ikke handlede om akutte blodproppatienter. Foreløbig er forsøget i fase 1, og Gunnar Jensen forventer, at sygehuset udelukkende fortsætter med denne ekstra patientgruppe i hvert fald frem sommeren 2016. Omfanget ventes at blive på omkring 25 pct. oveni de i forvejen cirka 1000 årlige planlagte ballonudvidelser, som Roskilde Sygehus har udført årligt siden 2008.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.