
De ansatte på landets sygehuse løber nu så stærkt, at der ikke længere kan effektiviseres lige så meget, som der er blevet i de seneste år. Med det budskab tog Danske Regioner, der driver sygehusene, onsdag aften fat på endnu et møde om næste års økonomi med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Men mødet endte uden en aftale.
- Vi kan ikke se et billede af en aftale endnu. Det ser meget svært ud, siger regionernes formand, Bent Hansen (S), til TV 2 efter mødet.
Regionerne havde håbet, at finansministeren ville moderere sine krav under aftenens møde. Regeringen har ifølge regionerne stillet krav om effektiviseringer for 8,4 mia. kr. frem til 2020 - penge der så vil kunne bruges på nye tiltag i sundhedsvæsnet. Men det mener regionerne er urealistisk.
- Vi kan ikke nøjes med negativt fortegn, og at vores personale kun skal løbe hurtigere. Der skal noget mere positivt på bordet, siger Bent Hansen.
Stor udgiftsstigning
Danske Regioner vurderer, at udgifterne i sundhedsvæsnet vil stige med minimum syv mia. kr. frem til 2020. Det skyldes blandt andet flere ældre og flere kræftbehandlinger.
Sygehusene har i mere end ti år skullet øge produktiviteten med to pct. årligt. Men ifølge Danske Regioner lægger regeringen under de nuværende forhandlinger altså op til yderligere effektiviseringer.
Bent Hansen afviser at svare på, hvor mange penge der er brug for, for at regionerne kan være tilfredse. Og han har tidligere også afvist at sætte tal på, hvor meget han mener, at regionerne kan øge produktiviteten.
Grand Canyon mellem regeringen og KL
Torsdag genoptager regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) de politiske forhandlinger om kommunernes økonomi. Men også her er parterne ifølge formanden for KL, Martin Damm (V), fortsat uenige om alt, hvad der har med økonomi at gøre.
- Lige nu er der en afgrundsdyb forskel mellem det, der er muligt, og det, regeringen ønsker. På de store økonomiske temaer har det ikke flyttet sig overhovedet. Nu nærmer vi os et tidspunkt, hvor det er nødt til at komme ind i et mulighedsrum. Og der er et Grand Canyon imellem os, siger Martin Damm.
De store knaster er ifølge KL-formanden, at regeringen vil fjerne et såkaldt finansieringstilskud til kommunerne, og så det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne skal aflevere 2,4 mia. kr. i besparelser. De penge har et flertal på Christiansborg lovet, at kommunerne nok skal få igen. Men det løser overhovedet ikke problemet, mener Martin Damm.
Han henviser til tal fra Finansministeriet og siger, at hvis kommunerne næste år skal levere det samme som i dag, skal de have to mia. kr. mere næste år. Og Han vil ikke udelukke, at det hele ender i et sammenbrud.
- Hvis finansministeren er klar til at flytte sig, kan der komme en aftale. Ellers kommer der jo af gode grunde ikke en aftale, siger han.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.