dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Politianmeldt medicinsvind fra hospitalerne i Region Midtjylland

Regionspolitiker kalder det bekymrende efter afsløringer af massiv medicinsvind. Medies aktindsigt er ikke foretaget i de øvrige regioner.
25. MAJ 2023 6.02

MIDTJYLLAND: I 2022 og til dags dato i år har Region Midtjylland HR haft to sager på Regionshospitalet Randers, fire sager på Aarhus Universitetshospital og én sag i Hospitalsenhed Midt, hvor der har været kontakt til politiet eller politianmeldelse vedrørende medicinsvind. Det kan TV2 Østjylland nu afsløre på baggrund af en aktindsigt. Regionen kan ikke afvise, at der kan være sager, hvor afdelingerne har haft kontakt til politiet, uden at HR kender til det.

- Det er bekymrende, og det gælder flere hospitaler, så det skal vi have kigget nærmere på, siger Purnima Erichsen (K), der er formand for hospitalsudvalget i regionen, til kanalen.

Det fremgår ikke af aktindsigten, hvor meget medicin, der er tale om. Der står heller ikke, hvilken medicin der er tale om, eller om sagerne er endt med bortvisning af nogen medarbejdere. Afsløringen kommer ovenpå de seneste dages omtale af, at 38 ud af 95 kommuner i hele landet, som TV2 Østjylland har oplysninger fra, har oplevet svind på mindst ét plejehjem det seneste år.

Årsager og omfang

Der kræves adgangskort, for at ansatte kan få adgang til medicinrum, men alligevel er flere sager altså blevet politianmeldt og har haft HR inde over. Hospitalsudvalgsformanden fortæller, at hun vil tage sagen op på det næste udvalgsmøde.

- Vi skal have kigget på, hvor stort omfanget er, og hvad årsagerne er til det. Jeg tænker ikke, at der er en enkelt løsning, men flere redskaber der skal tages i brug, siger Purnima Erichsen.

I Region Midtjylland oplever de hvert år tilfælde, hvor en ansat får hjælp til at komme ud af et misbrug. Det fortæller Jørn Mørup, vicedirektør, koncern HR. Det er nemlig regionens udgangspunkt at hjælpe, hvis den ansatte selv kommer til ledelsen med sit problem.

- Hvis man bliver taget i at stjæle af medicinen, er det en væsentlig misligholdelse, og så er det i udgangspunktet en bortvisning og en sag, vi anmelder til politiet, siger han til kanalen. Der kan dog være en mildnende omstændighed.

- Hvis det er medarbejderen selv, der kommer til os og siger, de har et misbrugsproblem i forhold til medicin, så kan vi godt hjælpe folk, og det er vores udgangspunkt, siger han.

De kan eksempelvis få hjælp til at komme videre ved at få tilbud om, hvordan man kan trappe ud. Dog er der en række ting, som skal sættes i gang ved den slags hændelser, oplyser vicedirektøren. Blandt andet skal Styrelsen for Patientsikkerhed informeres. Styrelsen hjælper også med, om medarbejderen er berettiget til at få sin autorisation tilbage.

- Den vil typisk være taget, hvis man har haft et misbrug, og ens kort til medicinrum vil være spærret. Det er klart, der er altid noget tillid, der skal genopbygges, og det vil der være i de sager, hvor man har udfordringer, fortæller Jørn Mørup.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.