
Patienterne skal klædes ordentligt på, når de skal træffe beslutninger om, hvilken behandling de ønsker. Derfor får en lang række aktører nu støtte fra Sundheds- og Ældreministeriet til at udvikle redskaber, der kan forbedre inddragelsen af patienterne, oplyser ministeriet.
- Lægen ved jo en hel masse om, hvordan en bestemt sygdom udvikler sig, og hvordan behandlingen virker – på et rent fagligt plan. Men det er jo patienten selv, der er ekspert i sit eget liv, og som kender alle de aspekter, der er relevante for netop det liv, han eller hun lever. Og derfor er det så vigtigt, at den viden og de ønsker, patienten selv sidder med, kommer bedre i spil, når der skal tages store beslutninger i en behandling, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).
Regeringen afsatte i forbindelse med finansloven for 2016 40 mio. kr. til at løfte patientinddragelsen i sundhedsvæsenet, og midlerne er nu klar til at blive udmøntet. I alt 38 mio. kr. går til at udvikle redskaber, der skal understøtte den fælles beslutningstagning, såkaldte 'beslutningsstøtteværktøjer'.
Kompleks og bivirkningstung behandling
Et af de projekter, der modtager støtte fra puljen, handler om kvinder med nydiagnosticeret brystkræft, som skal vælge, om de vil tage imod medicinsk efterbehandling – en behandling, der både er meget kompleks, langvarig og forbundet med svære bivirkninger. Projektet, som Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus står bag, får nu godt 1,6 mio. kr. til at udvikle et konkret beslutningsværktøj, der skal støtte kvinderne i den komplekse beslutningsproces.
Blandt de øvrige udvalgte projekter er bl.a. ét, der sætter fokus på patienter med korsbåndskade, som skal vælge en operation til eller fra, ét der skal hjælpe borgere med kort eller ingen uddannelse med at beslutte, om de vil deltage i screening for tarmkræft, og ét der skal klæde gravide kvinder, som tidligere har født ved kejsersnit, på til at vælge mellem vaginal fødsel og kejsersnit til den kommende fødsel.
Samtidig udmøntes også en pulje på 15 mio. kr. til vidensopsamling om patientinddragelse, som fordeles mellem seks projekter.
Pulje til udvikling af redskaber, der skal understøtte fælles beslutningstagning:
28 projekter får del i i alt 38 mio. kr. 24 af projekterne er forankret på sygehuse, et projekt i en kommune, to i almen praksis og et projekt er tværsektorielt.
De 28 projekter er hovedsageligt forankret på sygehuse, men også i kommuner og almen praksis. 23 ud af de 28 projekter er samarbejdsprojekter, hvor eksempelvis sygehuse samarbejder med kommuner, almen praksis, interessenter som eksempelvis Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen, VIBIS og forskningsmiljøer på universiteter mv.
15 mio. kr. udmøntes til seks projekter. Der er både regioner, kommuner, patientforeninger og videnscentre blandt modtagerne af puljemidlerne. Det største beløb, 5,5 mio. kr., går således til et samarbejdsprojekt mellem Danske Patienter (ViBiS), Danske Regioner og KL.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.