DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Patienter er mindst tilfredse på Sjælland

Landsdækkende undersøgelse viser, at patienter er mindre tilfredse med oplevelser i sundhedsvæsnet i Region Sjælland og Hovedstaden end i resten af landet.
2. APR 2021 8.30

Patienter er i lavere grad tilfredse i Region Sjælland og Region Hovedstaden end i resten af landet, viser Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser for 2020, LUP. Blandt somatiske patienter har de to regioner en tilfredshed på henholdsvis 83 pct. og 85 pct., mens det lyder på 87-88 pct. i de tre andre regioner. 

Der har i år været kritik af de to sjællandske regioners fødeområder, men i undersøgelsen er det ikke det eneste område, hvor Sjælland og Hovedstaden ligger lavere i vurdering end de andre regioner. Hvad end det gælder de planlagte, akute, indlagte eller ambulante patienteområder, så er billedet det samme.

Resultatet af den landsdækkende undersøgelse er ikke noget, man kan være tilfreds med ifølge Lars Gaardhøj, der er Socialdemokratiets gruppeformand og spidskandidat i Region Hovedstaden. Det siger han til Altinget.

- Jeg vil gerne slå til lyd for, at vi skal have høje mål for det her. Meget af det handler om bløde værdier og kommunikation, så hvis vi skal ændre det, er der tale om en kulturforandring, der skal gennemsyre vores organisation. Og helt realistisk så er det noget, der kan tage tid, for vi er en kæmpe koncern, siger Lars Gaardhøj.

Strukturelle forhold

I Region Sjælland tages målingerne også alvorligt, men understreger at de fleste patienter er tilfredse, og at tilfredsheden ligger over 80 pct. på de fleste områder. Alligevel ser sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital, Niels Würgler, grund til at se indad.

- Man skal passe på med at sige, at det handler om alle mulige udefrakommende strukturelle forhold. Vi er nødt til at kigge indad. Har vi lagt de rigtige rammer for at patienterne føler sig inddraget, og er vi gode nok til at møde deres ønsker? Målingen indikerer, at det er noget, vi skal arbejde med, siger Niels Würgler til Altinget.

Hvad, der er årsager til at sundhedsvæsenet på Sjælland ikke opleves så tilfredsstillende som i resten af landet, kan ikke ses i undersøgelsen. Men resultaterne for Region Sjælland kommer ikke bag på Jes Søgaard, der er professor og direktør ved CPop på Syddansk Universitet.

- Sjælland har svære betingelser med landets sygeste befolkning og rekrutteringsproblemer, men Region Hovedstaden burde jo være smørhullet. Så det er næsten pinligt, at de ikke ligger i top, siger Jes Søgaard.

mh