
MIDTJYLLAND / SYDDANMARK: 107 patienter, der har været i behandling mod kræft på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Sygehus Lillebælt Vejle kan have fået øgede bivirkninger, som eksempelvis feber og infektioner, på grund af den overdosering, som de ved en fejl blev udsat for. Men overdoseringen har næppe ført til overdødelighed.
Det konkluderer to uvildige eksperter fra Oslo Universitetssygehus i en ny rapport, efter de har gennemgået patienternes journaler på de tre sygehuse, hvor overdoseringen med kemostoffet cabazitaxel fandt sted.
Det drejer sig om 104 patienter med prostatakræft, to patienter med kræft i æggestokkene og en patient med brystkræft. Alle patienter blev informerede via en individuel samtale på sygehuset.
- Selvom der ikke kan påvises nogen overdødelighed i denne sag, tager vi den meget alvorligt. Den understreger, at vi arbejder med et område, hvor små fejl kan have store konsekvenser. Vi beklager dybt de gener, det har ført med sig, siger sundhedsdirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.
Fejl opstod i sygehusapotekerne
Overdoseringen opstod i forbindelse med sygehusapotekernes færdigtilberedning af kemopræparatet. Fejldoseringen opstod pga. ændrede oplysninger på de indlæggelsessedler, som apotekerne beregner dosis ud fra.
Det førte til, at doseringen blev mellem 16 og 21 pct. for høj, hvilket potentielt kunne have alvorlige konsekvenser for patienterne.
Af de 107 patienter blev 53 behandlet på Odense Universitetshospital, 26 blev behandlet i Vejle og 28 på Aarhus Universitetshospital. Sundhedsstyrelsen understreger i sin rapport om forløbet, at hvis sygehusapotekerne havde fulgt vejledningen i indlægssedlen, så var fejlen ikke sket.
Undersøgelsen fra Oslo konkluderer, at effekten af den behandling, som kræftpatienterne har modtaget, ikke er blevet forringet af de forhøjede doser medicin.
- I rapporten kan jeg se, at medarbejderne har handlet efter bogen og sat dosis ned, hvis patienterne har vist tegn på øgede bivirkninger. Det betyder, at dosis i nogle tilfælde blev reduceret til det, den egentlig skulle være, siger lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, i pressemeddelelsen.
Sundhedsdirektør Ole Thomsen i Region Midtjylland understreger over for Ritzau, at regionen, siden sagen kom frem, har brugt ekstra ressourcer på at holde øje med medicinproducenternes hjemmesider, hvor man kan følge med, hvis der ændres i doserne.
Men det er kun en midlertidig løsning, indtil regionerne, myndighederne og producenterne i fællesskab har fundet en holdbar løsning, understreger Ole Thomsen.
De 107 kræftpatienter, hvoraf 104 var i behandling for prostatakræft, fik mellem 16 og 21 procent for høje doser.
Fejlen opstod ifølge Sundhedsstyrelsens redegørelse om forløbet, fordi sygehusapotekerne ikke fulgte produktresumeet og indlægssedlen på produktet cabazitaxel.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.