dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Nybagte forældre i Jammerbugt skal selv køre til første barselsbesøg
Sundhedsplejens første kontakt med nyfødte og deres forældre skal normalt foregå i barnets hjem, står der i bekendtgørelse. (Arkivfoto)
Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix

Nybagte forældre i Jammerbugt skal selv køre til første barselsbesøg

Det er i strid med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger formand for sundhedsplejersker.
9. JUL 2024 10.30

JAMMERBUGT: "Forældre, der har født ambulant eller udskrives før 72 timer efter fødslen, tilbydes konsultation på barnets 4.-5. dag. Konsultationen har adresse: Sundhedshuset, Sygehusvej 6, 9460 Brovst".

Sådan beskriver Jammerbugt Kommune på sin hjemmeside sit tilbud om konsultation for nyfødte. Derefter tilføjes, at alle familier med spædbørn også tilbydes besøg i deres hjem efter behov, og at man bliver kontaktet af en sundhedsplejerske inden for den første uge.

Men placeringen af den allerførste konsultation uden for hjemmet vækker kritik.

Både fra en nybagt mor, som i Nordjyske fortæller, at mange, inkl. hun og hendes mand, vælger besøget fra, fordi de ikke kan overskue en lang køretur med en måske grædende baby. Og af formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Susanne Rank Lücke, som kalder det dybt kritisabelt og imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Det er en sårbar tid, hvor man ikke skal stresse hverken mor eller barn unødvendigt. Hvis man vil skabe de bedste rammer for en god familiedannelse, nytter det ikke noget, at man sender dem ud i bilen og hen på en stol, hvor de så skal forsøge at etablere en amning. Man skal have hjælp til at finde de gode ammestillinger i eget hjem, siger hun til avisen og tilføjer, at det som sundhedsplejerske også er nødvendigt at besøge familien hjemme for at tilbyde dem den rette hjælp. 

Ammekonsulent

Jammerbugts børne- og familiedirektør, Diana Lübbert Pedersen, begrunder i et skriftligt svar til Nordjyske placeringen af det første besøg uden for hjemmet med, at det varetages af en certificeret ammekonsulent. Hun tilføjer, at der sker en faglig vurdering af behov for hjemmebesøg i forhold til fødslens kompleksitet.

I "Bekendtgørelse om forebyggende sundhedsydelser for børn og unge" står, at "I barnets første leveår skal funktionsundersøgelserne normalt finde sted ved besøg i barnets hjem". 

I Sundhedsstyrelsens "Vejledning om forebyggende sundhedsydelser til børn og unge" står om de 0-1-årige: "Hjemmebesøg tilbydes til alle børn. Der bør som udgangspunkt tilbydes minimum 5 besøg til alle familier med almene behov foruden et tidligt besøg, der sikrer barnets trivsel efter tidlig udskrivelse fra fødestedet." 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.