dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Ny lov om tvang bliver udskudt til sommer

Politisk bekymring for, at strammere regler for bæltefiksering blot betyder, at patienterne får mere og mere medicin
14. DEC 2014 18.27

Den nye lov om tvang i psykiatrien kommer ikke til at træde i kraft før til næste sommer. Den oprindelige plan var at lovforslaget skulle fremsættes i november og behandles færdig inden jul, så den nye psykiatrilov kunne træde i kraft ved årsskiftet. Nu hedder tidshorisonten i stedet 1. juni 2015, oplyser Sundhedsministeriet til P1 Orientering.

SFs psykiatriordfører Özlem Cekic har stillet en lang række spørgsmål til sundhedsministeren, især når det kommer til brugen af medicin.

- Jeg vil være helt sikker på, at loven ikke gør det muligt at erstatte bæltefikseringer med overmedicinering af sindslidende, siger Cekic til Orientering.

Glostrup-sag spøger
Det er den såkaldte Glostrup-sag fra 2012, hvor flere patienter blev overmedicineret med tre gange så høje doser som anbefalet, der er skræmmebilledet, siger Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann.

- Det er lidt en balancegang. Man skal på den ene side give psykiaterne nogle ordentlige forhold at arbejde under, på den anden side skal vi sikre, at vi ikke får åbnet for en ladeport, hvor vi risikerer at se sager som den fra Glostrup.

Liselott Blixt (DF) er enig. For det går ikke at stramme op på reglerne omkring bæltefikseringer, hvis det så bare betyder, at patienterne får mere og mere medicin.

- Det vi er bekymrede for er, at man fikserer patienterne med medicin. At de så at sige får en medicinsk spændetrøje på, siger hun.

Det er især Sundhedsstyrelsens holdning til antipsykotisk medicin, der bekymrer ordførerne.

I den nuværende psykiatrilov står der, at man ved tvangsmedicinering af patienter skal anvende afprøvede lægemidler i sædvanlig dosering og med færrest mulige bivirkninger. Men i udkastet til den nye lovtekst er der lagt op til, at psykiaterne derudover skal følge Sundhedsstyrelsens til enhver tid gældende vejledninger.

Intet loft over doser
Forskellen er, at Sundhedsstyrelsen tager højde for, at man efter en lægefaglig vurdering, kan gå ud over den sædvanlig dosering.

Men Sundhedsstyrelsen sætter ikke noget loft over, hvor store doserne må være.

- Når der sidder nogle mennesker i Sundhedsstyrelsen, der faktisk er uenige om, hvad de mener, så kan det jo tyde på, at de ikke hundrede procent ved, hvordan loven skal tolkes, siger Liselott Blixt (DF).

Lige nu venter Sundhedsudvalgets medlemmer på at blive indkaldt til endnu et møde med Sundhedsministeren, men hvornår det bliver, ved de ikke.

Både hos SF, Venstre og Dansk Folkeparti ærgrer man sig over, at den nye psykiatrilov bliver forsinket. Men de understreger, at det vigtigste er, at der kommer styr på reglerne omkring tvangsmedicinering.

Liselott Blixt havde gerne set at, ministeriet havde hjulpet med at skaffe ekspertbistand.

- Vi er kun lægfolk. Og det er vigtigt, at vi ved, hvad der er op og ned i en sag som den her, der er så vigtig, og som kan ødelægge så mange mennesker, hvis det ikke bliver håndteret korrekt. Så man kunne have startet processen med at sætte nogle eksperter til at mødes med ordførerne. Så kunne vi måske have haft en større viden, end den vi sidder med nu, siger hun til Orientering.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/ny-lov-om-tvang-bliver-udskudt-til-sommer

GDPR