Mens antallet af patienter stiger, falder udgifterne per patient, og næsten hver fjerde patient må indlægges igen. Det er virkeligheden i psykiatrien, viser en ny analyse foretaget af den uafhængige centrum-venstre tænketank Cevea. Det skriver Ugebrevet A4.
I 2009 var der 20.686 patienter i børne- og ungepsykiatrien, der dækker over borgere under 17 år. I 2016 var det tal steget til 33.629 - en stigning på 62,6 pct.
Og i samme periode er antallet af patienter i voksenpsykiatrien steget fra 89.614 til 115.618 - en stigning på 29 pct.
Der skelnes mellem ambulante og indlagte patienter. Antallet af indlagte patienter ligger stabilt i perioden, og årsagen til de stigende patienttal findes hos de ambulante patienter, der ikke optager en normeret sengeplads.
- Som analytiker er det en interessant stigning. Psykiatrien er en central del af det universelle velfærdssystem. Bruger vi så de penge rigtigt og godt nok, og får vi mest muligt ud af dem? Der er noget i de her tal, der peger på, at det ikke er sikkert, vi gør det, siger Rie Ljungmann, analytiker hos Cevea til Ugebrevet A4.
For selvom antallet af patienter stiger, er udgifterne til hver patient faldet med 26,4 pct. i børne- og ungepsykiatrien og med 11,1 pct. for de voksne undervejs.
Professor og overlæge ved Psykiatrisk Center i Glostrup Poul Videbech forklarer til Ugebrevet A4, at det især er depression og angst, der er fremtrædende psykiske sygdomme i Danmark.
- Der er en tendens til, at der kommer flere og flere børn og unge med psykiske sygdomme, og jeg tror, det skyldes presset på uddannelsesinstitutionerne. Når de er lidt ældre og skal fungere på arbejdsmarkedet, er kravene også vokset. Hvis ikke man fungerer fuldstændig optimalt, kan man ikke være der. Hvis man så er lidt syg og skranter lidt, kan man meget hurtigt blive presset ud, siger Poul Videbech.
I 2016 blev der brugt 7,4 mia. kr. i voksenpsykiatrien og 1,3 mia. kr. i børne- og ungepsykiatrien. Det er større beløb, end der blev brugt i 2009, men stigningen i beløbet har ikke kunnet følge med stigningen i patienter - hvorfor udgiften per patient er faldet.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.