dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
200 elever på Bangbostrand Skole i Frederikshavn lærte i dag at redde liv som en del af projektet 'TrygFonden Hjertestart i skolen'.

Nu skal teenagere redde liv

I dag er det landsdækkende projekt 'TrygFonden Hjertestart i skolen' blevet skudt i gang. Projektet skal bl.a. lære elever i udskolingen at bruge en hjertestarter

200 elever og lige så mange genoplivningsdukker og hjertestarter-dummies ligger på rad og række på gulvet i idrætshallen på Bangsbostrand Skole. På storskærmen guider en instruktionsfilm eleverne igennem hjertelungeredning, samt hvordan man bruger en hjertestarter. Efter mindre end en halv time har eleverne lært, hvad de skal gøre, hvis de en dag bliver vidne til et hjertestop.

Det er TrygFonden, som står bag det landsdækkende projekt 'TrygFonden Hjertestart i skolen', som skal lære eleverne fra 7. til 10. klasse at genoplive en person med hjertestop. Alle landets skoler tilbydes gratis klassesæt med genoplivningsdukker og instruktionsfilm.

- At kunne redde liv er noget, vi alle bør kunne. Derfor er det et fantastisk tilbud til skolerne, at vi på denne måde kan gøre genoplivning og hjertestart til en del af undervisningen på en så involverende måde, siger Vibeke Spanner, souschef på Bangsbostrand Skole i Frederikshavn, der som den første skole i landet har gennemført kurset.

Forskellen på liv eller død
Hvert år får 3.500 danskere hjertestop uden for hospital, og kun ca. 10 pct. af dem overlever. TrygFondens initiativ skal være med til at øge antallet af danskere, som overlever et hjertestop og samtidig sikre, at danskerne føler sig klædt på til at træde til med hjælp.

- Hvis man skal overleve et hjertestop, er det helt afgørende, at omgivelserne griber ind inden for få minutter og kan yde førstehjælp. Det er i bogstaveligste forstand et spørgsmål om liv eller død. Derfor er jeg også utrolig glad for det her projekt, som forhåbentlig vil betyde, at rigtig mange elever lærer, hvordan de kan bruge en hjertestarter og give førstehjælp, hvis et menneske i deres nærhed falder livløs om. For de mange hjertestartere, der er sat op rundt omkring, er jo ikke meget værd, hvis vi ikke tør bruge dem, når uheldet er ude, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Kan ikke lave fejl
Det er blandt andet de senere års øgede opmærksomhed på vigtigheden af hurtig stød fra en hjertestarter ved hjertestop, der har fået TrygFonden til at udvikle et undervisningsforløb om hjertelungeredning og brug af hjertestartere.

- Formålet med projektet er at uddanne en ny generation af førstehjælpere, der kan og tør tage hjertestarteren i brug. Vi ved fra forskningen, at der er tre gange så stor chance for at overleve et hjertestop, hvis vidner til hjertestop afgiver stød med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden og fortsætter:

- Når man ringer 1-1-2, bliver man guidet igennem hjertelungeredning, og man bliver guidet hen efter den nærmeste hjertestarter. På den måde er man aldrig alene i den noget uvante situation. Man må derfor aldrig tøve med at træde til eller være bange for at gøre noget forkert. Personen, man står ved, er død, så man kan ikke gøre situationen værre. Det er det, vi gerne vil lære eleverne, siger hun.

Klassesættene tilbydes folkeskolens 7. til 10. klasser samt special-, privat- og efterskoler. De kan bestilles gratis på hjertestarter.dk.

lcl

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/nu-skal-teenagere-redde-liv

GDPR