
CEPOS offentliggør i dag en ny analyse, der viser at scanningerne kun sjældent bliver udført privat. I 2012 blev der i Danmark udført 376.650 MR-scanninger, hvoraf kun 20.510 scanninger, dvs. 5 pct. blev udført via udbudsaftale på privathospital.
- Mens en gennemsnitlig MR-scanning koster 1.075 kr. under udbud på et privathospital, så er taksten for en tilsvarende MR-scanning 2.805 kr. på et offentligt hospital. I det perspektiv er det tankevækkende, at kun 5 ud af 100 scanninger udføres på privathospitalerne via udbudsaftaler, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein, CEPOS.
Hun er bekymret for, at dette er et udtryk for, at regionerne sætter ideologien højest, for det er hverken gavnligt for patienterne, som risikerer at måtte vente længere tid end nødvendigt på en scanning, eller for samfundsøkonomien. På et offentligt hospital er ventetiden for en MR-scanning op til 30 uger. På et privathospital er ventetiden op til 3 uger.
- Vores undersøgelse viser, at MR-scanninger foretaget via udbudsaftaler på privathospitalerne gennemsnitligt udføres til 38 pct. af DRG-taksten, som er omkostningen ved en tilsvarende scanning udført på et gennemsnitligt offentligt hospital.
Selv når man tager højde for forskelle i de offentlige hospitalers og privathospitalernes rammevilkår, tyder det på, at der er store økonomiske gevinster for regionerne at hente, hvis de enten sendte flere MR-scanninger i udbud til privathospitalerne eller inviterer privathospitalerne ind for at drive MR-scannerne på de offentlige hospitaler.
Produktivitetskommissionen har også påpeget dette besparelsespotentiale. Fornyligt beskrev den, hvordan Region Midtjylland har hentet store besparelser ved at lade den private klinik MR Scanner Viborg overtage godt 10.000 scanninger årligt.
- Det er vigtigt at få mest muligt sundhed for skattekronerne. Det er derfor min anbefaling, at man indfører en udbudspligt på standardiserede behandlinger, dvs. lader privathospitaler og de offentlige hospitaler kappes om at levere scanninger bedst og billigst, udtaler Mia Amalie Holstein.
CEPOS' analyse bygger på tal fra 9 udbudsaftaler indgået med 9 privathospitaler (markedsandel over 99 pct.). Udbudsaftalerne er fra 2012 og dækker over en lang række af MR-scanninger, herunder MR-scanning af fx knæ, hofteled, bækken, ryg og hoved.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.