dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Opioider kan kategoriseres som de farligste stoffer i Danmark, slår landets tre retsmedicinske institutter fast i en ny vurdering. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil gribe ind tidligt, for han frygter, at "det her er meget større, end vi selv gør os begreb om på nuværende tidspunkt". (Arkivfoto)
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Minister vil opioidbrug til livs: Vi kan ikke vente på rapporter

Ny vurdering omtalt torsdag understreger, hvor farlige opioider er, og justitsministeren præsenterer snart nye tiltag.
5. APR 2024 6.26

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) frygter, at når det handler om opioider i Danmark, ser vi kun "toppen af et meget stort bjerg". Derfor vil han politisk være så tidligt på problemstillingen som muligt.

- Jeg vil kraftigt advare mod, at vi sætter os ned og venter på, at der er evidens nok til, at man i en rapport fra universitetet kan konkludere, at nu har vi et problem. Det kan der gå flere år, før man bliver i stand til at skrive.

Advarslen kommer med udgangspunkt i, hvad Hummelgaard hører fra andre europæiske lande, USA og lokale steder i Danmark, siger han.

Regeringen kommer inden sommerferien med et udspil. Hummelgaard vil ikke sige, præcis hvilke tiltag man kan forvente. Men der vil være elementer, der retter sig mod sundhedsmyndigheder, politiet og anklagemyndigheden. Der vil også være tiltag, der kan bruges lokalt og helt ned på gadeplan, siger ministeren.

Fra problem til krise

En vurdering foretaget af de tre retsmedicinske institutter i Danmark viser torsdag, at farligheden af opioider er "meget høj". For centralstimulerende stoffer som kokain og amfetamin er farligheden "høj".

Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende ved at bedøve centralnervesystemet. De mest kendte er morfin, heroin, metadon, fentanyl, oxycodon og tramadol.

Ved en åben høring i Folketinget om emnet onsdag anerkendte Hummelgaard dog, at der ikke er noget i data, der lige nu tilsiger, at vi har en stor opioidkrise herhjemme. Men et besøg på et misbrugscenter i Greve torsdag har bekræftet ministeren i, at der er et problem.

- Der er en hel del, der tyder på, at misbruget af ulovlige opioider blandt børn og unge i Danmark er i stigning, lyder det.

Peter Hummelgaard peger på, at flere unge bliver indlagt med opioidforgiftninger. Samtidig viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at næsten halvdelen - 124 ud af 280 - af de narkotikarelaterede dødsfald i 2022 skyldtes formodet opioidforgiftning.

- Jeg frygter, at med alt det, vi hører fra kommuner, unge selv og folk, der arbejder på gadeplan, at det her er meget større, end vi selv gør os begreb om på nuværende tidspunkt. Jeg frygter, at fordi der ikke er registreret data eller endnu konsolideret evidens, så griber vi det ikke i tide, siger justitsministeren.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/minister-vil-opioidbrug-til-livs-vi-kan-ikke-vente-paa-rapporter

GDPR