dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Resultaterne viste, at 56 procent af sygeplejerskerne pegede på en lønforhøjelse som en afgørende faktor, mens 49 procent efterspurgte bedre normeringer og arbejdsvilkår. (Arkivfoto.)
Morten Lee Pedersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Mere tid og højere løn kan måske få sygeplejersker tilbage til det offentlige

Ny forskning viser, hvad der muligvis kan afhjælpe den store mangel på sygeplejersker i det offentlige - blandt andet højere løn, mere tid og bedre ledelse.

Offentlige sygehuse og hospitaler i hele landet kæmper med at besætte ledige stillinger inden for sygeplejen. Årsagen til udfordringen ligger primært i det faktum, at mange sygeplejersker har forladt det offentlige sundhedsvæsen. Det oplyser Københavns Professionshøjskole. 

En opgørelse foretaget af Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) for DR viser, at der i 2022 var næsten 2.500 færre sygeplejersker ansat i regionerne sammenlignet med året før. 

For at undersøge årsagerne til sygeplejerskernes afgang fra det offentlige, har en gruppe forskere fra Københavns Professionshøjskole gennemført undersøgelsen "Hvorfor stopper sygeplejersker i det offentlige – og hvad skal der til for, at de bliver?".

Løn er en afgørende faktor

I undersøgelsen blev sygeplejerskerne blandt andet spurgt om, hvad der skulle til for, at de ville vende tilbage.

Resultaterne viste, at 56 procent af sygeplejerskerne pegede på en lønforhøjelse som en afgørende faktor, mens 49 procent efterspurgte bedre normeringer og arbejdsvilkår.

- Flere af sygeplejerskerne oplever, at de har fået en betydelig lønstigning, når de f.eks. skifter til et privathospital, Norge eller lægemiddelindustrien. Så de er meget opmærksomme på, at de vil have en højere løn, hvis de en dag skal vende tilbage til det offentlige. Men der skal også gøres noget ved travlheden og det pressede arbejdsmiljø, som for mange af sygeplejerskerne var blevet hverdag, inden de sagde stop, forklarer docent Nana Vaaben fra Københavns Professionshøjskole.

Bedre ledelse og mere respekt

For 28 procent af sygeplejerskerne har bedre ledelse og organisering på sygehusene afgørende betydning, mens 25 procent fremhæver behovet for mere fleksibilitet i arbejdstiderne med færre skæve vagter, weekendvagter og mindre tvang. 

Yderligere 16 procent savner mere respekt for deres fag. 26 procent af sygeplejerskerne angiver, at de aldrig vil vende tilbage til det offentlige sundhedsvæsen.

- Det kan selvfølgelig lyde voldsomt, at hver fjerde sygeplejerske har lukket døren for altid. Men omvendt holder tre ud af fire sygeplejersker døren på klem. Her kan vi også se i undersøgelsen, at mange sygeplejersker faktisk savner meningsfuldheden og de faglige udfordringer i sundhedsvæsenet, når de f.eks. havner i et job, hvor de skal sælge sundhedsforsikringer, siger Nana Vaaben.

hss

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/mere-tid-og-hoejere-loen-kan-maaske-faa-sygeplejersker-tilbage-til-det-offentlige

GDPR