dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Manglen på ressourcer i hjemmeplejen påvirker borgernes livskvalitet
På syv ud af otte områder er livskvaliteten faldet for de borgere, der modtager hjemmehjælp. En ny Vive-undersøgelse peger på sammenhæng med kommunernes manglende ressourcer.
Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Manglen på ressourcer i hjemmeplejen påvirker borgernes livskvalitet

En Vive-analyse af livskvaliteten hos modtagere af hjemmehjælp viser over en tiårig periode en dalende tendens. Manglen på ressourcer i kommunernes hjemmepleje spiller ind.
29. FEB 2024 6.45

En ny undersøgelse af livskvaliteten hos modtagere af hjemmehjælp viser, at de er blevet lidt mindre tilfredse med deres liv de seneste ti år, relateret til den pleje de modtager. Undersøgelsen er lavet af Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd (Vive) og finansieret af Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

På en skala fra minus 0,17 til plus 1,0 er den gennemsnitlige livskvalitet faldet fra 0,88 i 2012 til 0,83 i 2022.

- Vores undersøgelse viser, at hjemmehjælpsmodtagernes livskvalitet er faldet. Det kan muligvis hænge sammen med, at hjemmehjælpen er under pres i mange kommuner, siger seniorforsker i Vive Anna Amilon.

Ligesom andre tidligere undersøgelser indikerer Vives, at kommunerne i stigende grad målretter hjemmehjælpen mod de svageste ældre og deres behov i hverdagen. Men generelt er der mindre hjælp at hente end tidligere til personlig pleje som at komme ud af sengen og få tøj på.

I rapportens konklussion står der bl.a., at resultaterne peger på, at der fra 2012 til 2022 er sket ændringer i tildelingen af hjemmehjælp, "således at ældre med mange funktionsnedsættelser i højere grad får praktisk hjælp – eller ingen hjælp – i stedet for personlig pleje".

Manglende ressourcer

Andelen af ældre, der får personlig pleje, er således faldet i perioden fra 2012 til 2022, selvom antallet af ældre med mange funktionsnedsættelser i befolkningen er vokset, lyder det i rapporten.

Selvom Anna Amilon påpeger, at de fleste hjemmehjælpsmodtagere stadig har høj livskvalitet, så viser undersøgelsen at mange kommuner mangler kvalificeret arbejdskraft og derfor ansætter flere ufaglærte, hvilket også spiller også ind:

- Mangel på ressourcer og kvalificeret arbejdskraft kan have påvirket hjemmehjælpsmodtagernes livskvalitet. En stor del af hjemmehjælpsmodtagerne møder for eksempel flere forskellige medarbejdere, og tidligere undersøgelser har vist, at det påvirker deres trivsel.

Modtagerne af hjemmehjælp har svaret på spørgsmål om livskvalitet på otte områder: Kontrol over dagliglivet, personlig pleje og velbefindende, mad og drikke, tryghed, social kontakt, aktiviteter, boligen og værdighed. Livskvaliteten er faldet på alle områder bortset fra værdighed. 

Se rapporten Ældres livskvalitet og ressourcer her

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.