dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Mangel på sygepleje i ældreudspil får kritik
Sygeplejen mangler i regeringens udspil for ældreplejen, mener en række udvalgsformænd. (Arkiv)
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Mangel på sygepleje i ældreudspil får kritik

Det er en fejl, at sygeplejen ikke er en del af regeringens udspil til en ældrereform. Det mener størstedelen af udvalgsformænd for ældreområdet i rundspørge.
5. MAR 2024 7.17

Regeringens forslag til en ældrereform peger i den rigtige retning. Men der er en klar mangel i udspillet fra regeringen: Sygepleje burde være med. 

Det mener flertallet af de formænd, der sidder for bordenden i de politiske udvalg vedrørende ældre i kommunerne. Det viser en rundspørge, som Seniormonitor har foretaget i samarbejde med Politiken Research. 41 udvalgsformænd har svaret på rundspørgen.

Konkret svarer 29 udvalgsformænd, at de er ’enige i den overordnede retning i udspillet.’ Kun to af formændene svarer, at de er uenige, mens ni formænd hverken er uenige eller enige.

Retning er ikke nok

Men at flertallet er enige i retningen, betyder ikke, at man er i mål. Det gør flere udvalgsformænd opmærksom på i kommentarer.

- Ordene om retning og intentioner kan alle være enige om. Det bliver mere spændende, om midlerne til at nå målene ligger inden for den politiske retning, som jeg går ind for, skriver Ellen Petersen (S), der er udvalgsformand i Randers, til Seniormonitor.

- Det ændrer ikke ved, at det giver ca. fire timers hjemmehjælp til dem, som er i gruppen, om året, så det løser ingenting, skriver Henning Sørensen (V), udvalgsformand i Morsø Kommune.

Fravær af sygepleje

Og der er som nævnt mere malurt i bægeret. For samtidig er 30 af de 41 udvalgsformænd ’helt enige’ i udsagnet om, at det er en fejl, at sygepleje ikke er en del af udspillet.

- Det totale fravær af sygepleje vidner om, at regeringen ingen begreb har om, hvad det er vigtigt for de ældre. Der mangler den faglige sundhedsvinkel, skriver Birgitte Schytte (K), udvalgsformand i Lejre, der også er sygeplejerske af uddannelse.

Over for Seniormonitor uddyber Birgitte Schytte, at det generelt er vigtigt at være opmærksom på de ældres sundhedstilstand som en del af arbejdet i plejen, for det kan være fatalt for dem, hvis de eksempelvis får en urinvejsinfektion.

- Jeg forstår ikke, at man ikke sætter nogle krav fra nationalt hold om, hvordan man måler på forskellige ting, for eksempel en urinvejsinfektion eller hvor meget, de ældre får spist og drukket. Jeg mener ikke, vi har råd til, at man har 98 forskellige standarder. Så hvis man havde lagt en national standard ind, havde man nogle parametre, som alle kunne måle på, siger hun og peger på, at man for eksempel kunne inddrage geriatere (ældrelæger) i at udforme disse målepunkter.

Venter på kommission

Ældreminister Mette Kierkgaard (M) har tidligere forholdt sig til, at sundhed er fraværende i udspillet, og forklaret, at det skyldes respekt for Sundhedsstrukturkommissionen, som ventes i løbet af foråret.

- Men selvfølgelig skal vi have det koblet sammen. Og uanset lovgivning er der flere kommuner, der arbejder med teams med flere faggrupper, og der er ikke noget til hinder for, at kommuner kan vælge at tage hjemmesygeplejen og andre funktionsgrupper ind i de faste teams, har Mette Kierkgaard tidligere sagt til Seniormonitor.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.