dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Kasper Løftgaard, Polfoto

Læger og sygeplejersker vil give patienter magt

Patienten skal være herre i eget liv og skal derfor i langt højere grad inddrages i tilrettelæggelsen af behandlingen
30. OKT 2014 6.08

Det skal være slut med, at overlægen er kongen. Sådan lyder meldingen fra både Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter, som er enige om, at fagfolkene har for meget at skulle have sagt på danske sygehuse. Det skriver Politiken torsdag.

Erfaringer fra forsøg viser, at det fører til både højere kvalitet i behandlingen, større patienttilfredshed og besparelser i sundhedsvæsenet, hvis patienternes egne observationer og erfaringer inddrages mere. Hvad der er den rigtige behandling for den ene patient kan være helt forkert for den anden, selv om de fejler præcis det samme. Det afhænger af deres livssituation, og den bliver der slet ikke taget nok hensyn til i sygehusvæsenet i dag, mener de tre organisationer. Derfor går de nu ud med et fælles opråb til politikerne for at få ændret strukturer i sundhedsvæsenet, som hæmmer patientinddragelsen, skriver Politiken.

Først og fremmest lægger de op til et opgør med den måde, pengene fordeles på i sygehusvæsenet i dag. Jo flere patienter, hospitalerne kan behandle, jo flere penge får de. Derfor er der som hovedregel kun afsat mellem 10 og 15 minutter til en samtale med patienten.

- Den ordning modarbejder det, som både sundhedspersonalet og patienterne gerne vil: at der bliver lyttet mere til patienten, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, til Politiken.

Undervisning og forskning

Ud over en reformation af takstsystemet peger de tre organisationer på, at der skal undervises i patientinddragelse på uddannelserne, at der skal afsættes midler til forskning og til deling af den viden, der allerede findes.

Patientinddragelse skal systematisk indarbejdes i alle officielle behandlingsvejledninger, og de fysiske rammer på hospitalerne skal indrettes, så der er mulighed for at gennemføre fortrolige samtaler.

- Mange afdelinger har ingen samtalerum, og der er mellem fire og seks senge på stuerne. Når de andre patienter lytter med, er det nærmest umuligt at opnå en tæt dialog om personlige forhold, følelser, seksualitet, religion, eller hvad der nu kan have indflydelse på tilrettelæggelsen af et godt, individuelt behandlingsforløb, forklarer formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, over for Politiken.

Minister bakker op
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er overordentlig lydhør over for de tre organisationers pointer, og regeringen har foreslået, at der afsættes 300 mio. kr. til området på den kommende finanslov.

- Jeg er meget enig i de ting, organisationerne peger på skal ændres. De 300 millioner skal bruges til at sikre den kulturændring på tværs af hele sundhedsvæsenet, der skal til, hvis det her skal lykkes. Vi skal udbrede viden helt ud på den enkelte afdeling om, hvordan vi arbejder med patientinddragelse, siger sundhedsministeren til Politiken.

 

kil

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/laeger-og-sygeplejersker-vil-give-patienter-magt

GDPR