dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst
Formand for Akademikerne Lisbeth Lintz udtrykker tilfredshed med nyt overenskomstforlig.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Akademikerne følger det statslige overenskomstforlig med en økonomisk ramme på 8,8 procent over to år.

36.000 akademikere i regionerne indgår toårigt overenskomstforlig med en økonomisk ramme på 8,8 procent. Det skriver fagforbundet Djøf i en pressemeddelelse.

Den samlede økonomiske ramme følger dermed det statslige forlig, der kom på plads for cirka to uger siden. Akademikerne i regionerne tæller blandt andet læger, jordemødre, fysioterapeuter og psykologer.

I løbet af 2024 stiger de regionale lønninger forventeligt med 5,76 procent. I 2025 venter både en lønforbedring og et væsentligt løft af pensionen, skriver Djøf.

- Jeg er utroligt glad for, at vi har sikret vores medlemmer gode lønstigninger i den kommende periode, siger formand for Djøf Offentlig Johanne Nordmann i meddelelsen.

- Når jeg har været rundt i landet på medlemsmøder, har beskeden været klar. Medlemmerne vil have mere i løn, for inflationen har kostet på købekraften.

Fremgang i reallønnen

Ifølge Lisbeth Lintz, der er formand for Akademikerne, vil lønstigningerne være nok til at sikre medlemmerne en fremgang i reallønnen. Reallønnen betegner, hvad lønmodtagerne reelt får ud af deres indkomst. Hvis den stiger, kan forbrugerne få mere for deres løn end tidligere.

I 2022 blev danskernes realløn banket adskillige år tilbage som følge af den højeste inflation i fire årtier. Det kunne lønstigningerne i perioden ikke hamle op med.

- Derudover kommer der en ekstraordinær lønforhandling i slutningen af 2025, hvor formålet er at sikre, at den lønmæssige forskel, vi oplevede ved indgangen til OK24 i forhold til lønudviklingen i den private sektor, håndteres senest ved udgangen af 2025, siger hun i en pressemeddelelse.

En del af forliget lægger også op til oprettelsen af en såkaldt opsparingskonto, som har til hensigt at give den enkelte muligheden for at tage pauser eller foretage et skifte i arbejdslivet.

- De akademiske medarbejdere efterspørger fleksibilitet. Jeg synes, kontoen giver mange perspektiver i forhold til at få mere fleksibilitet og bedre muligheder for at kunne tage pauser i et langt arbejdsliv, siger Lisbeth Lintz.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.