Et nyt studie har for første gang kortlagt danske lægers forbrug af alkohol og medicin. Studiet, som offentliggøres i Danish Medical Journal i dag, viser, at lægers alkoholvaner ligner resten af befolkningens. Det betyder, at ca. 19 procent af lægerne har et forbrug, som undersøgelsen kalder et 'risikoforbrug'. Det vil sige et forbrug, der er potentielt skadeligt og kan forårsage afhængighed, skriver Ugeskrift for Læger.
Men 2,5 procent - svarende til omkring 675 af de erhvervsaktive læger - drikker i en grad, som er 'skadelig eller afhængighedsskabende'. Denne lille gruppe med det høje forbrug udgør en potentiel risiko for patientsikkerheden, viser internationale undersøgelser. Langtfra alle af dem erkender, at de har et problem, og andre er tilbøjelige til at bortforklare eller ignorere det, viser undersøgelsen. For at få flest muligt af denne gruppe i behandling, er det vigtigt at af-tabuisere problemet, mener Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing:
"Vi skal sætte ord på problemerne - både for at hjælpe dem, der har for stort et forbrug, og for at forebygge. Her har både ledelserne og kollegerne et ansvar", siger han.
Undersøgelsen er baseret på svar fra knap 2.000 læger.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.