dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Læger henviser for lidt til kommunale forebyggelsestilbud

Trods ny henvisningsproces henviser de praktiserende læger sjældent til kommunale forebyggelsestilbud
19. SEP 2017 7.15

Ifølge en ny analyse fra Momentum, KL's nyhedsbrev, er antallet af henvisninger per lægepraksis og andelen af praktiserende læger nærmest stillestående fra 2014-2016. 

Når de praktiserende læger sidder med en patient med eksempelvis diabetes, KOL, hjertekarsygdomme eller kræft, har de mulighed for at henvise patienten til et forebyggelsestilbud i kommunen. Tilbud, hvor patienten for eksempel kan få hjælp til at håndtere sygdommen, få råd og vejledning omkring ernæring, fysisk træning eller hjælp til at kvitte smøgerne. 

I 2016 henviste 23,9 pct. af de praktiserende læger slet ikke til et kommunalt tilbud, og det svarer stort set til situationen i 2014, hvor 23,8 pct. ikke henviste. Og ser man på antallet af henvisninger pr. lægepraksis, så er det gennemsnitlige antal kun steget fra 13,3 i 2014 til 13,8 i 2016, ifølge Momentums analyse, der dækker over alle praktiserende lægers henvisninger til kommunale sundhedstilbud via det elektroniske henvisningssystem MedCom.

Forundret over manglende henvisning
Formand for kommuneudvalget i PLO, Karsten Rejkjær Svendsen, havde forventet en stigning i henvisningerne. 

- Det harmonerer jo ikke med, at vi gerne så, at forebyggelsestilbud blev brugt noget mere og har en klar målsætning om at blive bedre til at bruge dem. Der er mange opgaver i det primære sundhedsvæsen, og det her er en af de opgaver, hvor kommunerne kan gøre en god indsats for de patienter, vi har i behandling for kroniske sygdomme. Så vi skal have gjort noget ved det her, siger han.

Også KL ærgrer sig over den manglende fremgang. 

- Kommunerne har oprustet, både når det gælder personale og tilbud, så det er ærgerligt, at der stadig er så mange læger, der ikke har fået øjnene op for de kommunale forebyggelsestilbud, siger formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg Thomas Adelskov  (S).

Mere information på bordet
Selvom der trods udfordringer med henvisninger, er det ifølge Kjeld Møller Pedersen, professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, den rigtige vej at gå. 

- En del af de praktiserende læger er stadig ikke i tilstrækkelig grad opmærksomme på de kommunale tilbud, og det falder jo både tilbage på lægerne selv og PLO, ligesom man også kan spørge, om kommunerne gør tilstrækkelig opmærksom på deres forebyggelsestilbud. Desuden kan lægerne måske være i tvivl, om forebyggelsestilbuddene er gode nok, siger han. 

Også i PLO tror man, at endnu mere information er vejen frem.

- Det skal ikke være en dårlig undskyldning, men man må også tage med, at der i vores hverdag er rigtig mange aspekter omkring patienten, vi skal tage hensyn til. Og sundhedsvæsenet står ikke stille, så man skal hele tiden holde sig for øje, hvad der er af tilbud. Det handler derfor om igen og igen at få oplyst om tilbuddene, så man får tænkt det ind i konsultationen med patienten, siger Karsten Rejkjær Svendsen.

Så enkelt som muligt 
I 2016 blev de praktiserende læger introducerede for en ny henvisningsprocedure, der blot skulle henvise patienterne til en afklarende samtale med kommunen frem for et specifikt tilbud, men det har ikke for alvor rykket på antallet af henvisninger - endnu. 

- Jeg håber, at det vil smitte af på tallene. Det har været en barriere, fordi det har været for uoverskueligt, hvor vi skulle henvise borgerne til, og det skulle gerne et stykke ad vejen være løst med den nye procedure, siger Karsten Rejkjær Svendsen.

Thomas Adelskov, formand for KL’s Social- og Sundheds- udvalg, håber, at det vil komme, nu hvor det er blevet langt enklere for lægerne.

Høje-Taastrup er den af de seks kommuner, hvor man får henvisninger fra alle lægepraksisser i kommunen.  

Ulla Callesen, chef for sundhed- og omsorgscenteret i kommunen, mener, at det er vigtigt, at de praktiserende læger får henvist borgerne, da de ellers ikke altid selv finder vej.  

- Borgerne har jo ikke overblik over, hvad kommunen tilbyder, og der spiller de praktiserende læger en vigtig rolle i at formidle mulighederne, hvilket de gør i Høje-Taastrup. Når borgeren går til lægen, er det, fordi der er et eller andet galt, og hvis lægerne ser, at det også kan have noget at gøre med livsstil, kan de henvise til kommunens tilbud, og så kontakter kommunen borgeren og står for resten.

sl

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/laeger-henviser-for-lidt-til-kommunale-forebyggelsestilbud

GDPR