dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Akutafdelingen i Nykøbing Falster har svært ved at tiltrække det nødvendige antal speciallæger og sygeplejersker.
Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Kun 4 af 15 speciallæge-stillinger på akutafdeling er besat

Også 14 af 58 sygeplejerskestillinger er ubesatte på Nykøbing Falsters akutafdeling. Et stigende antal patienter vil kræve, at nogle sendes videre til andre sygehuse.
13. NOV 2023 14.25

SJÆLLAND: Kun fire af de 15 speciallægestillinger på Nykøbing Falster Sygehus' akutafdeling er besat, de øvrige 11 er ubesatte. Det viser en status, som sygehusudvalget i Region Sjælland har haft på dagsordenen.

Også sygeplejerskestillingerne på Nykøbings akutafdeling er svære at få besat. Her er 44 af de 58 normerede stillinger besat, mens de resterende 14 er vakante, altså ubesatte. 

Ifølge redegørelsen afhjælpes problemet med de manglende speciallæger bl.a. med eksterne vikarer, overarbejde, frivilligt ekstraarbejde og ved at lade de yngre læger, som er nået længst i uddannelsen, tage bagvagter. Der er ansat 29 yngre læger, hvilket er to mere end normeret.

Desuden passes skadestue-delen af ortopædkirurger.

Mangelen på sygeplejersker på akutafdelingen afhjælpes ved at ansætte flere sosu-assistenter, som bl.a. tager cirka halvdelen af vagterne i modtagelsen, ligesom sygehusapoteket bistår med to farkonomer. Mangel på behandlersygeplejersker gør, at skadeklinikken dækkes med faste vikarer.

Stigende belastning

Mens situationen er klart værst på Falster-sygehuset, mangler også andre af regionens akutafdelinger personale.

I Holbæk mangler man primært sygeplejersker. Her er 12 af 77 stillinger ubesat. Også i Slagelse er det især sygeplejerskejob, der er ubesat. Køge oplever ikke særlige problemer med ubesatte stillinger i sin akutafdeling, fremgår det.

Både på regionens akutafdelinger og medicinske afdelinger er der et stigende antal akutte patienter, og der forventes som normalt øget aktivitet og dermed også belastning hen over vinteren. 

Derfor er der lavet et tæt samarbejde og koordination mellem sygehusene for at sikre, at overbelægningsbyrden fordeles jævnt mellem sygehusene. 

"Sygehusene tilstræber at overflytte patienter mellem sygehusene, inden et sygehus når en belastning, hvor der opstår bekymring for patientsikkerheden, og som nødvendiggør "time out"," står der i sagsfremstillingen. 

En timeout er, hvis et sygehus' akutafdeling i typisk nogle timer kun er i stand til at modtage patienter med førligheds- eller livstruende sygdom, mens alle andre henvises til andre sygehuse. Selv om man tilstræber at undgå time out, vil det stadig kunne forekomme, forudser administrationen.

Covid eller influenza kan øge pres

Den vurderer, at der ikke er behov for yderligere initiativer, medmindre fx covid eller influenza lægger længerevarende pres på et eller flere sygehuse. I så fald vil man genoplive en koordinationsgruppe på vicedirektørniveau, som tidligere har sørget for at koordinere på tværs.

Situationen med personalemangel på flere akutafdelinger bekymrer politikerne i regionen. 

- Det er klart, at det ikke er holdbart på langt sigt. Derfor er det også noget, vi følger meget nøje og prøver at handle på, siger formanden for sygehusudvalget, Anne Møller Ronex (R), til Berlingske.

Hun peger på det arbejde, som er i gang i regionens projekt "bæredygtige akutsygehuse", hvor der lægges op til endnu tættere samarbejde på tværs af sygehusene, så fx nogle medarbejdere i Køge også må arbejde på Falster noget af tiden.

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/kun-4-af-15-speciallaege-stillinger-paa-akutafdeling-er-besat

GDPR