dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Colourbox

Kortere ventetid på genoptræning

Haderslev og Køge vil fremover påbegynde genoptræning inden for fem dage
27. FEB 2013 12.30

HADERSLEV / KØGE: Massevis af kommuner lader borgere vente i ugevis, når de skal genoptrænes efter en indlæggelse på sygehuset. Men nu sætter to kommuner nye standarder for, hvor længe ventetiden på genoptræning må være.

Haderslev og Køge kommune vil fremover for patienter med en genoptræningsplan i hånden påbegynde genoptræning inden for fem hverdage. Tidligere måtte borgere i Haderslev vente i op mod tre uger, mens Køge havde en ventetid på hele fire uger.

En undersøgelse fra Gallup viste sidste år, at kun 33 procent af kommunerne tilbyder genoptræning inden for en uge efter at kommunen var blevet bekendt med borgerens genoptræningsbehov. Undersøgelsen blev lavet på vegne af Ældre Sagen, Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer og Ergoterapeutforeningen.

Ældre Sagen har længe opfordret kommunerne til at sætte genoptræningen hurtigt i gang, så direktør Bjarne Hastrup er meget imponeret over ambitionerne i de to kommuner.

- Vi ved, at ventetid på genoptræning er det rene gift for ældre patienter, der udskrives fra sygehuset efter en operation. Musklerne svinder ind, og i værste fald risikerer den ældre at blive afhængig af hjemmehjælp, fordi kommunen ikke igangsatte genoptræning til tiden. Lad os håbe, at andre kommuner kigger mod Haderslev og Køge og lader sig inspirere, lyder det fra Bjarne Hastrup.

Hos Køge kommune har man taget et stort spring fra flere ugers ventetid til blot fem dage, men ifølge Lars Hoppe Søe, der er leder af genoptræningen, har det ikke kostet alverden.

- Vi havde jo en del borgere på venteliste til genoptræning, så det kostede to ekstra terapeuter i to måneder, og selve indkøringsfasen varede tre måneder. Men nu er ventetiden nede på fem dage, og udgifterne i det daglige arbejde er ikke større, end da ventetiden var fire uger, forklarer Lars Hoppe Søe.

Udgifterne er små
Bjarne Hastrup hæfter sig ved, at det har kostet Køge kommune under 75.000 kroner at få banket ventelisten ned. Det bør andre kommuner lære af.

- Kommunerne kommer jo til at spare penge senere i forløbet, når patienterne kommer hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, og ældre kan klare sig selv i stedet for at være afhængig af f.eks. hjemmehjælp, siger han.

I Haderslev har man ansat to ekstra fysioterapeuter i kommunen for at nedbringe ventetiden. Chef for pleje og træning, Anette Toftegård glæder sig over, at borgerne nu kan komme hurtigere til genoptræning.

Vi regner med, at ventelisten er nede på fem hverdage i løbet af foråret. Når ventelisten er kommet i bund, kommer det ikke til at koste os ekstra udgifter at holde den nede. Det er jo det samme antal borgere, der skal genoptrænes, forklarer Anette Toftegård.

sf

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/kortere-ventetid-paa-genoptraening

GDPR