Opdatering 4. januar 2017: Oplysninger og konklusioner i denne Ritzau-nyhed er efterfølgende blevet problematiseret af DR's Detektor og betvivlet i et indlæg i dagbladet Information, se artiklen 'KORA i rygende modvind for rapport om ryger-udgifter'.
8.600.000.000 kr.
Så stor er den årlige forskel på det offentliges udgifter til rygere og ikke-rygere, viser en ny analyse fra Kora - Det Nationale Institut for Kommunernes og Regionernes Analyse og Forskning.
I gennemsnit betyder det, at en ryger koster samfundet mellem 9.000 kr. og 18.000 kr. mere end en ikke-ryger afhængig af alder og køn, skriver Kora. Rygere gør nemlig mere brug af sundhedsvæsenet, er i højere grad på overførselsindkomst og har større behov for hjemmepleje end personer, der aldrig har røget.
- Med analysen får man et skøn for, hvad man kan spare ude i kommunerne, hvis man får folk til at stoppe med at ryge eller helt undgår, at de begynder. Vi har haft en del henvendelser fra kommuner, der har ventet på rapporten, siger seniorprojektleder Marie Jakobsen.
Ældre rygere er dyre
Undersøgelsen viser, at det særligt er ældre rygere over 65 år, der koster samfundet mange penge i forhold til ikkerygere i samme aldersgruppe.
Desuden fremgår det noget overraskende, at eks-rygere over 35 år koster mere i sundhedsudgifter end folk, der stadig ryger. Men ifølge seniorprojektlederen kan det skyldes, at mange tidligere rygere kvitter cigaretterne, fordi de har fået en rygerelateret sygdom og derfor bruger sundhedsvæsenet væsentligt mere.
Det underbygges af, at rygere koster mellem 7.000 kr. og 20.000 kr. mere om året end tidligere rygere, der svarer, at de har et 'godt helbred'.
Koras analyse bygger på oplysninger fra 152.501 personer, der deltog i Sundhedsstyrelsens projekt 'Den Nationale Sundhedsprofil 2013'. Den medregner ikke indtægter fra tobaksafgifter og indkomstskat.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.