
KØBENHAVN: Danskere, som går regelmæssigt til tandlæge, har en god tandsundhed. Men tandplejetilbuddet rammer skævt. De grupper, der går mindst til tandlæge, er især ældre, indvandrere og folk med lav uddannelse og lav indtægt. Det fremgår af en ny rapport, som KORA har udarbejdet i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed, Tandlægeforeningen og Tandlægeskolen i København.
Udfordringen er, at det er op til den enkelte selv at komme til tandlæge. De danskere, som aldrig af sig selv går til tandlæge, vil ikke figurere i nogen tandlæges kartotek og vil derfor aldrig blive indkaldt.
Et af problemerne i det nuværende tandplejetilbud er, at mange økonomisk dårligt stillede borgere undlader at gå til tandlæge. I Norge og Sverige har man et betalingssystem, der tilgodeser særlige risikogrupper. Rapporten anbefaler, at man måske kan overveje noget tilsvarende i Danmark med henblik på at forbedre disse gruppers tandsundhed.
For eksempel har det svenske tandplejesystem succes med at fastholde de ældre i at gå regelmæssigt til tandlæge langt op i alderen ved at beskytte dem mod meget høje udgifter til tandpleje. Det norske tandplejesystem er indrettet sådan, at sunde og raske patienter ikke modtager offentligt tilskud til tandpleje, idet tilskuddet er forbeholdt patienter med sygdom. Udvalgte prioriterede grupper med alvorlige tandsygdomme modtager således helt vederlagsfri tandpleje.
bi
Rapporten er den tredje og sidste i rækken af delrapporter, som beskriver resultaterne af Tandundersøgelsen ved KRAM-undersøgelsen.
Tandundersøgelsen ved KRAM-undersøgelsen blev gennemført i perioden januar 2008 til januar 2009 og omfattede 4.402 danskere mellem 18 og 96 år fra 13 kommuner.
Tandundersøgelsen ved KRAM-undersøgelsen er gennemført i et samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed, Tandlægeforeningen og Tandlægeskolen i København.
Tandundersøgelsen ved KRAM-undersøgelsen er finansieret af Tandlægernes fond i Danske regioner, Tandlægeforeningen, Trygfonden og Sygekassernes Helsefond.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.