
Antallet af borgere, der skal have kommunal genoptræning, når de bliver udskrevet fra sygehuset, er steget med 30 pct. fra 2008 til 2011. KORA har kortlagt organiseringen og produktiviteten på det kommunale træningsområde i otte kommuner, og undersøgelsen viser, at der er stor forskel på, hvor mange ressourcer kommunerne bruger på at løse opgaven.
I de mindre produktive kommuner koster det i gennemsnit 9.000 kr. at få trænet en borger, og én terapeut træner i gennemsnit 65 borgere om året. I de mere produktive kommuner koster det gennemsnitligt 6.000 kr., og en terapeut træner i gennemsnit knap 100 borgere.
Selve kvaliteten af kommunernes træningsindsats er ikke belyst i rapporten. Det er altså ikke blevet undersøgt, om borgere, der har modtaget den dyre træning, har fået en mere effektiv genoptræning end de borgere, der har modtaget den billige genoptræning.
- Men i alle otte kommuner er træningens indhold bestemt af den enkelte terapeuts faglige vurdering og ikke af en central visitationsenhed eller overordnede serviceniveaubeskrivelser og ydelseskataloger. Så træningen er baseret på samme type faglige vurderinger, siger projektleder i KORA, Simon Hartwell Christensen.
I alle otte kommuner er træningsopgaven placeret i en træningsafdeling og leveres primært på kommunens træningscentre af fysio- eller ergoterapeuter. To kommuner benytter social- og sundhedsassistenter til lettere træningsopgaver. Alle kommunerne prioriterer holdtræning, når det er hensigtsmæssigt ud fra en faglig vurdering.
Små kommuner samarbejder
Analyserne udpeger ikke enkeltstående dele af organisationen eller opgaveløsningen, som klart kan forklare forskellene i produktiviteten.
- Vi ser dog et mønster, hvor det ser det ud til, at de kommuner, der har en mere enkel organisering af træningsområdet også har en højere produktivitet, siger Simon Hartwell Christensen.
De tre mindste kommuner i analysen har indgået formaliserede samarbejder om løsningen af komplicerede træningsopgaver - fx af senhjerneskadede borgere eller efter en amputation. De større kommuner løser alle træningsopgaver i deres egen organisation.
De otte kommuner benytter sig kun i begrænset omfang af private leverandører. Dog med undtagelse af en mindre kommune, der har en bestiller-udfører model på området. Her løser private leverandører cirka 25 pct. af træningsopgaven.
Analysen er en kvalitativ kortlægning af otte kommuners organisering og tilrettelæggelse af det kommunale træningsområde samt en nøgletalsanalyse af dækningsgrader og produktivitet, herunder udgifter, personaleforbrug og aktivitet.
Analysen er foretaget i følgende otte kommuner: Rebild, Struer, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Frederiksberg, Nyborg, Aabenraa og Greve.
sf
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.