
MIDTJYLLAND: Spørgsmål om alt fra hverdagens udfordringer til oprydning i den personlige papirjungle giver ofte vigtig viden, når sundhedskoordinatoren i en kommune skal afklare etniske minoriteters sundhed. Det er de nye erfaringer fra et projekt under CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, der foregår i en række midtjyske kommuner.
Kostvejledninger mod fedme, råd om diabetes eller træningsprogrammer for KOL. Det er blandt de traditionelle måder, som landets kommuner tackler etniske minoriteter med kroniske sygdomme. Undersøgelser viser imidlertid, at gruppen på flere sygdomsområder stadig er dårligere stillet end etniske danskere. I en række kommuner forsøger man derfor i stedet at lade borgerne fortælle deres livshistorie med spørgsmål som: 'Hvad fylder i din hverdag?', 'Hvordan hænger det sammen med din familie, arbejde og sundhed?' og 'Hvordan kan vi arbejde med det?'. Derved hjælper kommunen med at prioritere i de komplekse problemstillinger, så den enkelte kan komme videre i livet, viser de foreløbige erfaringer fra de godt 100 borgere i kommunerne.
Siden foråret 2010 har Aarhus, Herning, Horsens, Holstebro og Randers Kommune afprøvet den nye metode. Det er sket som led i et projekt kaldet 'Interkulturel sundhedsfremme & rehabilitering'. Og den personlige fortælling om fortid, hverdagsliv og fremtidsdrømme giver nye perspektiver, viser erfaringer fra projektet. Projektet er støttet af Forebyggelsesfonden og forventes færdigt i sommeren 2013. Her vurderes det, hvordan erfaringerne fra projektet kan bringes i spil til ændret praksis i kommunerne.
bi
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.