dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Colourbox

KL: Vi skal tænke borgeren bredere end sygdom

Med en ny strategi håber KL at flytte fokus fra diagnose til borger, når det kommer til brugen af teknologiske løsninger i sundhedsvæsenet
19. APR 2013 9.59

· Telesundhed skal give borgeren mulighed for at forsætte med at leve sit daglige liv med sygdom og funktionsnedsættelse.

· Telesundhed skal understøtte forebyggelse og sundhedsfremme ved at motivere og fastholde raske som syge borgere i ændrede vaner.

· Telesundhed skal som minimum tilbyde den samme kvalitet som traditionelle ydelser/tilbud i den samlede sundhedssektor, samtidig med at ydelserne leveres mere effektivt.

Sådan lyder de tre overordnede mål i en ny strategi fra KL om telesundhed. Med strategien håber KL at kunne flytte fokus omkring teknologi i sundhedsvæsenet fra alene at være på det kliniske og sygdomsspecifikke til også at se på teknologiens mange muligheder i en langt bredere sundheds- og plejemæssigt sammenhæng.

- Vi skal tænke borgerne bredere end sygdom. Med udgangspunkt i borgerens eget liv og egne it-vaner ønsker kommunerne at skabe et bedre grundlag for, at borgerne kan mestre eget liv og deltage aktivt i egen forebyggelse, genoptræning og behandling – når borgeren selv ønsker det, frem for på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, siger Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg og fortsætter:

- 'Længst muligt i eget hjem' er en velkendt tankegang i kommunerne, og vi tillader os også at bruge den her. For den rummer hele essensen af begrebet telesundhed. Teknologien har et større potentiale end hidtil udnyttet. Vi skal derfor tænke teknologiens muligheder bredere og i nogle tilfælde som en mulig erstatning for indlæggelse. Vores fokus skal være på borgeren – ikke på patienten og den kliniske diagnose alene, siger hun.

Telesundhed defineres som brugen af informations- og kommunikationsteknologi til at understøtte forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser. Strategien er en del af hele tankegangen bag KL's sundhedspolitiske udspil 'Det nære sundhedsvæsen'.

Et eksempel på telesundhed:
· I Nordjylland vil borgere med KOL i fremtiden modtage en langt mere skånsom behandling i eget hjem.

· Med TeleCare Nord etableres muligheden for at leve sit dagligliv i trygge hjemlige omgivelser med inddragelse af den kommunale hjemmesygepleje, eksperter på lungeafdeling og den praktiserende læge.

· Forventningen er sparede indlæggelsesdage, færre besøg i hjemmet i en kortere periode end ved traditionel behandling. Kort sagt borgeren oplever øget kvalitet i behandlingen, langt bedre livskvalitet og samfundet sparer penge.

· TeleCare Nord har et budget på over 60 mio. kr.

· Der er deltagelse af alle regionens 11 kommuner, praktiserende læger, region, sygehus samt Aalborg Universitet, der bidrager med forskning og et antal ph.d. forløb.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/kl-vi-skal-taenke-borgeren-bredere-end-sygdom

GDPR