
Statsministerens åbningstale havde et stærkt fokus på reform af erhvervsskolerne. Det glæder KL, som ser positive tegn i Thornings-Schmidt tale-skitser til reformen.
- Det er en længe ventet reform, som statsministeren løfter lidt af sløret for. Det er fornuftigt med adgangskrav, men det er vigtigt, at man ser på den enkelte unge, så vi ikke ekskluderer nogen. Derfor er det positivt, at der bliver plads til unge med håndværksmæssige talenter, som ikke nødvendigvis har de samme boglige kompetencer, siger Erik Nielsen.
Han henviser til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fortalte om, at der stilles krav om mindst 2 i gennemsnit i dansk og matematik ved de afsluttende prøver i folkeskolen for at komme ind på en erhvervsuddannelse. Alternativt skal den unge have aftale om en praktikplads. Han understreger, at KL stadig venter på det konkrete udspil.
- Men uanset hvor meget man reformerer erhvervsuddannelserne, så er det afgørende, at virksomhederne stiller flere praktikpladser til rådighed.
Som led i en erhvervsuddannelsesreform foreslår regeringen en ny såkaldt fleksuddannelse, som skal målrettes job i lokalområdet. KL håber at fleksuddannelsen tænkes rigtigt:
- Hovedbekymringen er, om vi nu laver endnu en uddannelse ved siden af de eksisterende, og ekskluderer endnu flere fra en ordinær uddannelse. KL går ind for inklusion; også i ungdomsuddannelserne. Vi håber at den nye fleksuddannelse også kan blive en adgangsvej til en erhvervsuddannelse og dermed en erhvervskompetence, siger Erik Nielsen.
Afbureaukratisér
Regeringen foreslår som et led i reformen en ny erhvervsrettet 10. klasse for de elever, som ikke opfylder adgangskravene til erhvervsuddannelserne.
- Vi skal have flere til at starte på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. klasse. Men jeg synes den erhvervsrettede 10. klasse for dem, som ikke er klar, lyder rigtigt. KL har efterlyst et stærkere samarbejde mellem erhvervsskoler og folkeskolen om 10. klasse. Jeg håber derimod ikke, at det betyder, at der samlet set skal flere i 10. klasse. Vi skal tværtimod have færre i 10. klasse, siger Erik Nielsen.
I det kommende folketingsår fremlægger regeringen en reform af beskæftigelsesindsatsen. Regeringen lægger op til, at reglerne på beskæftigelsesområdet skal afbureaukratiseres.
Husk forebyggelsen
- Det er glædeligt, at statsministeren taler om at forbedre jobcentrenes rammer, så de kan fokusere på kerneopgaven - at få de ledige i job og sikre virksomhederne arbejdskraft. Det er helt på linje med det udspil, som KL netop har offentliggjort. Nu ser vi frem til at se regeringens konkrete udspil.
Statsministeren lægger desuden op til en behandlingsgaranti i psykiatrien. Det er glædeligt, men ikke nok, lyder det fra KL-formanden:
- Psykiatrisk behandling gør det ikke alene. Hvis mennesker med en alvorlig psykisk lidelse skal komme sig helt eller delvist, er det en klar forudsætning, at de modtager en helhedsorienteret og rehabiliterende indsats. Rehabilitering af mennesker med psykiske lidelser tager afsæt i mål om inklusion og rehabilitering med job, uddannelse, familie- og fritidsliv i sigte. De kommunale forebyggelsesindsatser og sociale- og beskæftigelsesrettede indsatser er ligesom samarbejdet med civilsamfundet essentielt, hvis vi skal i mål med at skabe en moderne psykiatri, siger Erik Nielsen.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.