DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Hvem kommer først, når smitten er størst?
Vaccineplanerne er lagt, men hvad vælger man at prioritere efter, når man når til gruppen med tre millioner borgere?
Foto: Emrah Gurel/AP/Ritzau Scanpix

Hvem kommer først, når smitten er størst?

Vaccination af landets ældre, sårbare og frontpersonale for corona er i gang, men nu melder diskussionen om fremtidig prioritering sig.
11. FEB 2021 14.50
TEMA: Corona

Vaccinationerne mod corona er gået i gang. Befolkningen er delt ind i prioriterede grupper, hvor samfundets ældre, mest sårbare og frontpersonale står først for. Sundhedsstyrelsen forventer, at man i maj kan begynde med den 12. og sidste gruppe, der dækker over tre millioner borgere mellem 16 og 64 år. Men prioriteringen af de tre millioner er til stor diskussion.

Flere borgmestre fra Københavns vestegnskommuner er ude med meldingen om, at deres borgere skal prioriteres højere end fx nogle jyder, når man begynder vaccination af gruppe 12. Det kan DR berette efter udmeldinger fra Ishøj, Greve og Vallensbæks borgmestre. Her lægges der vægt på at prioritere de områder, hvor man bor tæt og er hårdest ramt af smitten.

- Når de ældste og mest sårbare er blevet vaccineret, så vil det give mening først at vaccinere borgere i de områder, hvor smitten er størst. Der har været stor smitte på Københavns Vestegn, og det er der stadigvæk sammenlignet med det vestlige Danmark. Så det vil give god mening, hvis vi skal have smitten væk, siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) til DR.

Ikke afgøres af geografi

Den geografiske prioritering efter smitte vækker dog ikke genklang alle steder. Borgmestrene for Haderslev og Brønderslev kommuner giver til Jyllands-Posten udtryk for, at det vil være ufornuftigt. Det pointeres, at smittetrykket rundt i landet ændrer sig fra uge til uge, og at forslaget fra vestegnens borgmestre vil dele landet i a- og b-kommuner.

- Jeg synes, man skal vaccinere der, hvor man får mest fornuft ud af det, og det, tror jeg, handler ikke om geografi, udtaler Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (V) til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har overfor DR ikke ønsket at stille op til interview om, hvordan vaccinerne skal prioriteres. Han henviser til Sundhedsstyrelsen, der skal komme med en faglig indstilling. Styrelsen oplyser, at de endnu ikke ved, hvornår de afleverer deres indstilling til ministeriet, men at det i sidste ende er en politisk prioritering.