
I sidste uge kom det frem, at en psykiater havde mistet sin norske autorisation, da han blev taget i seksuelt misbrug af sine patienter. Men efterfølgende fik psykiateren arbejde i Danmark, hvor han fortsatte med at misbruge patienter. Psykiater-sagen er dog langt fra enestående. Ekstra Bladet har fået aktindsigt i 18 andre sager fra Norge og Sverige, hvor blandt andet fejlbehandlinger og patientskader har ført til, at læger har mistet, fået indskrænket deres autorisation eller er blevet sat på tre års prøvetid.
Sundhedsstyrelsen er blevet orienteret om samtlige sager, men har alligevel besluttet at lade lægerne beholde deres danske autorisation. I mindst tre af sagerne har læger efterfølgende arbejdet på danske hospitaler:
- Det er mærkværdigt, at læger kan miste deres autorisation i et land og så bare trække en ny op af lommen og bruge den, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, som har fået forelagt de mange sager. Han vurderer at der i flere sager er tale om fejl, der også efter dansk ret vil medføre tab af retten til at praktisere som læge.
Hos Sundhedsstyrelsen forklarer chef for Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn Anette Lykke Petri, at man har vurderet alle sager, hvor lægerne er kommet til Danmark for at arbejde. Samtidig siger hun, at man kun teoretisk kan tage den danske autorisation fra en læge, som ikke arbejder i Danmark, men at det ikke vil gå i praksis.
Skal i samråd
Sagen er kommet bag på Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, der mandag vil indkalde sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd om sagen:
- Det undrer mig meget, at Sundhedsstyrelsen ikke har gjort opmærksom på, at loven blokerer for det her, og hvis der skal lovændring til, så er jeg sikker på, at vi nok skal kunne få det igennem. Det vil give regionerne eller andre, der står for at ansætte en læge, mulighed for at få et klart signal om, at der er noget galt. Det er der ikke med de nuværende regler, siger han.
Liberal Alliance mener ikke, at der behøver være grund til at stramme op på reglerne. Partiets sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, mener at nogle af de kedelige historier om farlige læger, der arbejder i Danmark, falder tilbage på de regioner, der har ansat dem.
- Når andre virksomheder skal finde egnede kandidater til et ledigt job, så tjekker de ansøgernes referencer, og det samme bør regionerne gøre.
ka / Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.