DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Flere hundrede udenlandske par viet i Danmark trods indrejseforbud

Det er ikke et anerkendelsesværdigt formål at skulle giftes. Alligevel har flere kommuner viet udenlandske par, som har krydset grænsen på trods af indrejseforbud under coronapandemien.

I årevis er giftelystne par strømmet til Danmark for at blive viet, fordi papirarbejdet er meget nemmere her end i udlandet. Men under corona-pandemien er det ikke et anerkendelsesværdigt formål at krydse grænsen for at blive gift.

Alligevel er flere kommuner fortsat med at vie udlændinge. Blandt andet har giftefogederne i København viet 96 par i årets første tre måneder, og på Stevns er 79 udenlandske par viet siden nytår, det skriver DR Sjælland.

Et af dem er et ghanesisk par, der bor i Tyskland, og som ønsker at være anonyme.

- Vi er udelukkende kommet til Danmark for at blive viet, og så kører vi hjem til Tyskland igen, fortæller brudgommen.

Stevns' borgmester, Anette Mortensen (V), mener ikke, det er kommunens ansvar at kontrollere, om brudeparrene er lovligt i landet.

- Det er ikke vores opgave, det er politiets opgave, siger hun.

Det tysk-ghanesiske par fortæller, at de ikke blev spurgt, hvad de skulle i Danmark, da de ankom med færgen fra Tyskland.

- Vi skulle bare vise vores coronapas, siger manden til DR Sjælland.

Og politiet kan da heller ikke kontrollere alle indrejsende.

- Vores grænsekontrol er stikprøvekontrol. Det vil sige, der engang imellem er en personbil eller lastbil, der ikke bliver kontrolleret, siger fungerende linjechef for udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands- og Lolland Falsters politi, Peter Comden.

Flere kommuner vier ikke under pandemien

Derfor har de sønderjyske grænsekommuner da også valgt at tage et ansvar. Hverken Sønderborg, Tønder, Fanø eller Esbjerg kommuner vier udenlandske par under coronapandemien.

- Jeg tænker ikke at vi som ansvarlig myndighed kan læne os tilbage og sige okay, nu er du her, og så vier vi dig alligevel. Hvis man ikke har et anerkendelsesværdigt formål, så har man ikke lovlig adgang til landet, og det er det, vi forholder os til, siger chef for borgerservice i Tønder kommune, Thomas Damm.

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen roser de sønderjyske kommuner og undrer sig over at flere sjællandske kommuner fortsætter med at vie udenlandske par.

- Det her er ikke et anerkendelsesværdigt formål, og det kan giftefogederne og kommunerne da heller ikke have været i tvivl om, siger han.

Men det er op til politiet at tjekke parrene ved grænsen. Og når de først er inde i landet, så er kommunerne faktisk i deres gode ret til at vie dem, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen til DR Sjælland.

ibs