dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Finansloven er jokeren i regionernes økonomi

Regioner varsler besparelser over hele linjen. Ingen grund til at gå i sort endnu, siger sundhedsøkonom
21. AUG 2015 9.27

Økonomiaftalen mellem Danske Regioner og regeringen dækker regionerne af i forhold til, hvor meget medicinudgifterne forventes at stige, men i forhold til regionernes samlede økonomi er der stadig en joker i spillet, nemlig det indtil videre ukendte beløb som nattens aftale vil blive suppleret med på finansloven.

- Regionerne skal lave budgetter nu, og det er svært for dem at budgettere med en joker, når de ikke ved, hvor meget der kommer i forbindelse med finansloven. Men det fremgår klart af aftaleteksten, at der kommer mere i forbindelse med finansloven. I den forstand er der ikke grund til, at nogen på nuværende tidspunkt går i sort, siger sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, der er professor på Syddansk Universitet.

Usikkerheden går igen i kommentarerne fra regionerne:

Region Sjælland forudser længere ventetider og mindre omsorg. Regionen mangler 280 mio. kr. i næste års budget, og det betyder, at der skal skæres 375 stillinger, siger regionsrådsformand i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V). Han havde 'gerne set, at vi havde kendt den endelige økonomiramme for 2016 nu, da vi skal lægge budget', siger han med henvisning til forventningen om flere penge når finansloven kommer på plads.

Region Hovedstaden kommer ikke udenom besparelser næste år. Region skal finde 300-400 mio. kr. - hvordan er det endnu for tidligt at sige noget om, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun tilføjer, at hun har en klar forventning om, at regionerne kan se frem til en markant styrkelse af sundhedsområdet, når finansloven skal forhandles på plads senere på året.

Region Syddanmark kommer allerede i år til at mangle penge til ny, dyr medicin. Derfor er der ingen vej uden om en omfattende sparerunde, vurderer regionsrådsformand Stephanie Lose (V). Regionen havde regnet sig frem til et behov på ekstra 500 mio. kr. men fik 320 mio. kr. Det konkrete sparekrav kendes dog endnu ikke, da der ventes flere penge i forbindelse med finansloven. Alligevel er regionsrådet nu nødt til at kaste endnu et blik på økonomien, siger Stephanie Lose.

Region Midtjylland kan glæde sig over at have 'udvist rettidig omhu' ved før sommerferien at vedtage en spareplan på 700 mio. kr., siger regionsrådsformand Bent Hansen (S), der selv i egenskab af formand for Danske Regioner har været med til at forhandle aftalen på plads. Han mener at aftalen 'giver mulighed for nogenlunde at få dækket udgifterne på medicinområdet', men at 2016 alligevel 'bliver et år, hvor vi skal have et øje på hver en krone'. ikke mindst medicinudgifterne.

Region Nordjylland står over for en ligning, som ikke går op af sig selv, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S). Økonomisk er regionen endnu hårdere spændt for end de øvrige regioner, blandt andet fordi den målt i indbyggertal udvikler sig langsommere end resten af landet. Konsekvensen er besparelser på omkring 100-150 mio. kr., vurderer Ulla Astman. Også hun ser frem til flere midler senere på året i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

På den partipolitiske front lyder meldingen fra Dansk Folkeparti, at 'pilen peger den rigtige retning'. Partiet er optimistisk i forhold til at få flere penge til sundhedsvæsnet i forbindelse med de kommende finanslovforhandlinger, siger DF's finansordfører René Christensen. Socialdemokraterne er derimod ikke tilfredse med det økonomiske niveau i aftalen. S har 'sagt meget klart, at der er brug for at tilføre flere penge', siger partiets finansordfører Benny Engelbrecht, mens SF's finans- og sundhedsordfører Jonas Dahl kalder det 'galimatias' at pengene ikke følger med de stigende udgifter. Enhedslisten forudser 'massive forringelser' og vil stemme imod aftalen i Danske Regioners bestyrelse.

Tidsplanen for finanslovforhandlingerne er i år forsinket på grund af folketingsvalget og regeringsskiftet.

Regeringens omtalte 'kasseeftersyn' udmønter sig i en økonomisk redegørelse der offentliggøres på mandag og efterfølges af et såkaldt teknisk finanslovsforslag, som er en ren fremskrivning uden politiske præferencer. Regeringens finanslovsforslag skal under normale omstændigheder fremsættes i august, men kommer i år først i september. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/finansloven-er-jokeren-i-regionernes-oekonomi

GDPR