dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Fra venstre seniorforsker og lektor Mette Tranberg, seniorforsker og lektor Pia Kirkegaard og professor og cheflæge Berit Andersen.
Helle Brandstrup Larsen, Regionshospitalet Randers

EU-bevilling skal sikre kræftscreening af flere udsatte borgere

Afdeling på Regionshospitalet Randers har fået bevilget 6,7 mio. kr. til at få nedbragt livmoderhalskræft hos udsatte grupper i høj risiko.
14. FEB 2025 7.53

Universitetsklinik for Kræftscreening (UNICCA), der har hjemme på Regionshospitalet Randers, deltager som den eneste danske partner i et 5-årigt EU-projekt, der samler 15 partnere fra otte europæiske lande og støttes med samlet set 49 mio. kr. fra EU's Horizon 2024-pulje.

Klinikken der hører under Afdeling for Folkeundersøgelser har fået bevilget i alt 6,7 mio. kr., der skal bruges i arbejdet med at få nedbragt livmoderhalskræft hos udsatte grupper ved at få flere i kræftscreeningsprogrammet. 

- I Danmark er vi meget tæt på vores målgruppe og spørger faktisk dem, det handler om og ikke kun alle dem rundt om målgruppen, som man gør i en del andre lande. Vores opgave er at få både borgere i målgruppen, klinikere og beslutningstagere til at arbejde tæt sammen, så vi får designet screeningsprogrammerne til dem, der har allermest brug for dem, siger Pia Kirkegaard, seniorforsker i UNICCA og lektor på Health, Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, der også er co-lead på EU-projektet. 

Danmark som interventionsland

Ambitionen med projektet er at accelerere elimineringen af livmoderhalskræft hos sårbare og højrisikogrupper ved at tilbyde både HPV-vaccination og screening på samme tid.

Det kliniske studie kommer bl.a. til at foregå i Danmark, hvor fokus bliver på HIV-smittede kvinder og transmænd. 

- Vi ved, at fx HIV-smittede kvinder har op til seks gange større risiko for at udvikle livmoderhalskræft sammenlignet med den øvrige befolkning. Så vi vil undersøge, om det har en effekt at give dem et kombineret HPV vaccinations- og screeningstilbud i forbindelse med de aftaler, de i forvejen har på hospitalet, siger seniorforsker i UNICCA og lektor på Health, Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Mette Tranberg, der er ansvarlig for det danske studie, som er det første af sin slags. 

Det kliniske studie kommer til at omfatte 100 HIV-smittede kvinder og 100 transmænd med tilknytning til henholdsvis infektionsmedicinske afdelinger i Region Midtjylland og Region Syddanmark og Center for Kønsidentitet på Odense Universitetshospital.

ap

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/eu-bevilling-skal-sikre-kraeftscreening-af-flere-udsatte-borgere

GDPR