dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Statsminister Mette Frederiksen (S) igangsatte på Folkemødet 2023 en debat om aktiv dødshjælp, og fredag har Udvalget for en værdig død afleveret anbefalinger. (Arkivfoto).
Claus Bech/Ritzau Scanpix

Eksperter anbefaler selvvalgt og selvudført afslutning på livet

Et lille flertal i ekspertudvalg mener, at det skal være muligt at få aktiv dødshjælp i Danmark
31. JAN 2025 14.10

Døende bør have mulighed for selv at vælge, at livet skal slutte.

Det anbefaler et ekspertudvalg, som har afleveret sine bestilte refleksioner til regeringen fredag.

Fem af udvalgets otte medlemmer mener, at det desuden skal være muligt at få hjælp til udførslen, altså aktiv dødshjælp.

Det fremgår af et refleksionspapir, som Udvalget for en mere værdig død med formand sognepræst Kathrine Lilleør i spidsen har afleveret til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Udvalget overleverede sine anbefalinger tidligere fredag, men Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ønsket at vente med at dele anbefalingerne til senere fredag.

Der er, som det ofte er tilfældet med ekspertudvalg, ikke fuld enighed om alle anbefalinger.

Længerevarende proces

Der har også være uro undervejs i processen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) luftede tankerne om aktiv dødshjælp på Folkemødet på Bornholm i sommeren 2023.

To medlemmer forlod sidste år udvalget, i protest over det de så som en bunden opgave med at gennemføre aktiv dødshjælp i Danmark.

Udvalgets anbefaling, om at terminalt syge patienter, der af læger vurderes at have mindre end et halvt år tilbage at leve i, bør kunne få medicin i det danske sundhedsvæsen, så de selv kan gøre en ende på livet - altså en form for assisteret selvmord - støttes ikke af et flertal i Det Etiske Råd.

Ifølge rådets formand, Leif Vestergaard, efterlader refleksionsrapporten "en række uafklarede forhold".

- Hvorfor er det lige sundhedspersoner, der skal medvirke til assisteret selvmord, lyder et spørgsmål eksempelvis fra formanden i en pressemeddelelse.

Derfor anbefaler Det Etiske Råd en "fortsat samfundsdebat", inden Christiansborg tager en beslutning om emnet.

Det var indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), der tidligere fredag modtog refleksionspapiret, som flere medier allerede har beskrevet dele af indholdet af de seneste dage.

Hun siger i en pressemeddelelse fra sit ministerium, at "spørgsmålet om dødshjælp er dilemmafyldt og meget komplekst".

- I regeringen har vi ikke taget stilling til, om der skal indføres en form for dødshjælp herhjemme, men vi vil sætte gang i et arbejde, der skal afdække mere konkrete juridiske og sundhedsfaglige modeller for dødshjælp til brug for de videre politiske overvejelser, siger Sophie Løhde.

Det er dermed fortsat uvist, hvornår en politisk beslutning om spørgsmålet venter.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/eksperter-anbefaler-selvvalgt-og-selvudfoert-afslutning-paa-livet

GDPR