
Patienterne skal hurtigt op fra sengen og i gang efter en operation. Det har tidligere været tilgangen til genoptræning efter såkaldt stabiliserende rygoperationer. Men ikke længere.
I et forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet er det blevet kortlagt, hvilke behandlinger for udvalgte ryglidelser, der er de mest sundhedsøkonomisk effektive. Forskningsprojektet kommer frem til, at den såkaldte fast-track rehabilitering, hvor patienten hurtigst muligt skal ud af sengen og i gang efter stabiliserende rygoperationer, ikke virker – og ikke kan betale sig. Det oplyser universitetet.
Projektet, der har været et samarbejde mellem sundhedsøkonomer, rehabiliteringseksperter og rygkirurger, har belyst alle faser i den rygkirurgiske behandling. Og som en del af projektet er nye behandlinger for discusprolaps, brud på rygsøjlen og kræftspredning til ryggen blevet introduceret.
Hverken for patienterne eller samfundet
De bedste behandlingsmetode er blevet fundet ved at måle både på patienternes behandlingsresultater og behandlingens økonomiske effektivitet, vurderet ud fra Nationale Økonomiske Registre og livskvalitetsmålinger. Denne kombination giver den en stærk evidens og gør det muligt at sammenligne omkostningseffektiviteten ved forskellige medicinske behandlinger, altså omkostningerne per ændring i livskvalitet.
- Resultaterne viste tydeligt, at fast-track rehab ikke virker på rygområdet. Organismen skal bruge længere tid på at hele op, før patienterne går i gang med at bruge ryggen igen. Disse patienter får brug for flere sundhedsydelser, og derfor er fast-track rehabilitering hverken for patienterne eller samfundsøkonomien den bedste løsning, fortæller Cody Bünger, der er overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og professor i rygkirurgi på Aarhus Universitet.
- Vi kan se, at disse patienter opnår gode resultater af deres operationer, og efter operationen har de mindre kontakt til sundhedsvæsenet og er derfor en mindre økonomisk belastning for samfundet.
Generelt viste projektet, at arbejdsløse og lavtuddannede var storforbrugere af ydelser på sundhedsområdet – også efter rygoperationer. Derimod har høj alder og andre sygdomme end ryglidelser hos udvalgte patienter ikke den store betydning for, om man belaster samfundets økonomi.
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.