dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Børn, der bevæger sig, lærer mere - eller hvad?

650 børn fra Kolding og Svendborg er med i verdens største forskningsprojekt om bevægelse og læring
10. SEP 2012 13.50

KOLDING / SVENDBORG: 650 børn fra Kolding og Svendborg skal deltage i det hidtil største forskningsprojekt i verden om betydningen af bevægelse i forhold til matematik i indskolingen, lyder det fra Kolding Kommune.

Projekt 'Krop(u)mulig læring' undersøger både betydningen af bevægelse som en del af undervisningen i klasseværelset, men også effekten af børnenes aktivitet i fritiden. Børnenes aktivitet bliver blandt andet målt med en avanceret skridttæller, et såkaldt accelerometer, der registrerer deres bevægelser. Projektet skydes i gang i september 2012 og involverer i Kolding ca. 350 børn.

- Vi regner med, at børn der bevæger sig mere, lærer mere. Det glæder mig derfor, at vi nu har fået muligheden for, som de første i verden, at være med til at undersøge sammenhængen mellem børns bevægelse og indlæring, siger Oluf Lykke Nielsen (DF), formand for Uddannelsesudvalget i Kolding.

Ny viden peger på, at mere bevægelse i skoletiden har en positiv betydning for mere end blot selve indlæringen. Når man indfører bevægelse i undervisningen, forbedrer man motivationen for de fysisk aktive børn. Fysisk aktivitet har også betydning for det enkelte barns evne til at begå sig socialt, indgå i fællesskaber og derigennem reducere mobning. Også fra forvaltningen side ser man frem til resultaterne af undersøgelsen.

- Vi er altid interesserede i at vide mere om, hvordan vi skaber bedre rammer for børnenes indlæring og trivsel. I dette projekt handler det om at inddrage fysisk aktivitet som en løftestang i forhold til matematik. Det bliver interessant at se, om bevægelse har lige så store konsekvenser for indlæringen, som det har for helbredet, siger Ib Hansen, direktør i Børne- og uddannelsesforvaltningen i Kolding.

Projekt 'Krop(u)mulig læring'
I forbindelse med projektet laves en ph.d. afhandling på Syddansk Universitet, der involverer test af 650 børn i indskolingen i Kolding og Svendborg. Elevernes testes tre gange i løbet af to år i fysisk form, matematiske evner, arbejdshukommelse, opmærksomhed og eksekutive funktioner (koordinering af hjernens funktioner). Efter forsøgets afslutning er det op til den enkelte skole, hvorvidt de ønsker at fortsætte den øgede fysiske aktivitet.

Kolding Kommune har gennem flere år haft fokus på bevægelse, sundhed og trivsel. Projekt 'Let dig' handler om at få borgere og medarbejdere i Kolding Kommune til at sidde mindre og bevæge sig mere. I forhold til skolerne handler det om at fremme indlæringen ved at få mere bevægelse ind i klasseværelset. Indtil videre er 66 lærere tilmeldt et kursus om at inddrage bevægelse i skoletiden. Kolding Kommune deltager også i udviklingen af nyt skoleinventar, der inspirerer til bevægelse.

ka


Foto: Flickr

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/boern-der-bevaeger-sig-laerer-mere-eller-hvad

GDPR