Skolebørn med kronisk eller langvarig sygdom må spejde forgæves efter den sygeundervisning, de har krav på. Kun et mindretal får tilbud om undervisning efter 15 dages sammenlagt fravær, som de skal. Og de få, der gør, får det alt for sent. Det viser en ny rundspørge fra Danske Patienter.
Hvert sjette barn rammes af langvarig eller kronisk sygdom. Det svarer i snit til fire elever i hver klasse.
- Vi står med en meget stor gruppe børn, som ikke får den undervisning, de skal have, siger formand for Danske Patienter Camilla Hersom.
Ud af de adspurgte 1298 forældre til kronisk syge børn havde 40 pct. ret til ekstra undervisning. Men kun tre pct. svarede, at deres barn har modtaget sygeundervisning, mens 8 pct. har modtaget supplerende undervisning.
- Det kan betyde, at de kommer permanent bagud i skolen og får svært ved at trives. Mange forældre frygter, at deres barn ikke bliver i stand til at gennemføre folkeskolen og få en uddannelse senere. For det enkelte barn er det en katastrofe og for samfundet et enormt tab, siger Hersom.
Skoleledere: Ikke godt nok
Oveni gik der i snit 60 fraværsdage - fire gange så lang tid, som der må - før skolerne kontaktede forældrene for at afstemme behovet for ekstra undervisning. Ifølge undersøgelsen ved hver tredje forælder ikke, at deres syge barn har ret til sygeundervisning.
Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, erkender problemet.
- Hvis det står så skidt til, som undersøgelsen viser, så er det ualmindeligt uheldigt. Hvor kæden ryger af, er svært at sige præcist, siger han.
- Det er tit meget vanskelige forløb, vi ser med kronisk syge børn og forældre, der er i knæ. Nogle børn kommer på skolen lidt og er så væk igen. Så går det bedre, og så bliver de indlagt. Måske har forældrene også sagt nej til undervisning, fordi barnet ikke har overskud til det, siger han.
Men uanset om om det er forglemmelser, misforståelser, eller om arbejdet bare ikke er gjort godt nok, vil han stramme op.
- Vi må erkende, at de tal ikke er gode nok, og at vi skal gøre det bedre, siger han.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.