dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Akutberedskab ville ikke give lydfiler til politiet

En gennemlytning af lydfilerne er af stor betydning for at afgøre, om ansatte i akutberedskabet begik pligtforsømmelse over for livløs mand
6. JUL 2015 7.26

HOVEDSTADEN: Københavns Politi har været nødt til at gå i juridisk slåskamp og få hjælp fra en dommer for at få lov at høre Region Hovedstadens lydfiler med samtaler mellem regionens akutberedskab og den række af borgere, der en oktoberdag sidste år forgæves forsøgte at skaffe hjælp til en danskgrønlandsk mand.

Manden, der lå livløs på gaden, døde, mens telefonerne i over tre kvarter glødede mellem akutberedskabet og de tililende borgere, og den manglende indsats er siden blevet politianmeldt, skriver Politiken mandag.

En gennemlytning af lydfilerne er af stor betydning for at afgøre, om ansatte i akutberedskabet begik pligtforsømmelse, da de ikke sendte hjælp, selv om adskillige forbipasserende på Amagerbro Torv først via politiets nummer 114 og derpå alarmnummeret 112 forsøgte at rekvirere lægeassistance til den dybt bevidstløse mand.

Regionen har hen over foråret afvist at udlevere filerne. Det er sket med henvisning til sundhedslovens bestemmelser om, at personfølsomme oplysninger kun kan udleveres til politi og anklagemyndighed, hvis der er tale om efterforskning af alvorlig kriminalitet som manddrab, seksualforbrydelser og grov vold. Men nu er Københavns Politi gået til domstolene og har fået en dommerkendelse med henvisning til retsplejeloven om at aflevere det ønskede materiale, skriver Politiken.

Opsigtsvækkende

Chef for advokaturen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi Dorit Borgaard medgiver, at regionens holdning medførte en forsinkelse af efterforskningsarbejdet. 'Vi mener, at regionen godt kunne have udleveret filerne uden kendelse, siger hun til Politiken.

Enhedschef Marit Buccarella fra Region Hovedstadens akutberedskab fastslår, at regionen ikke ville modarbejde politiet:
- Men vi er som hospitalerne bundet af sundhedsloven og kan ikke uden et forudgående samtykke eller en dommerkendelse udlevere personhenførbare eller personfølsomme oplysninger - heller ikke til politiet, siger Marit Buccarella til Politiken.

Advokat Bjørn Elmquist er bistandsadvokat for en af de to personer, der har anmeldt Københavns Politi, og han finder det 'opsigtsvækkende', at to myndigheder ikke umiddelbart samarbejder:
- Det er ret utroligt, at en så alvorlig sag kan havne mellem to stole på den måde, siger advokaten til Politiken.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/akutberedskab-ville-ikke-give-lydfiler-til-politiet

GDPR