For ældreminister Mette Kierkgaard (M) er det helt centralt, at den nye ældrereform når helt ud i praksis. Og noget af det allervigtigste for at få ældrereformen godt fra start er positiv energi omkring reformen.
Det siger ældreminister Mette Kierkgaard til DK Nyt.
- Det har været vigtigt for mig og min forgænger at få en masse input til, hvordan den gode ældrepleje ser ud fra rigtig mange forskellige kanter. For når man hører alle parter, så bliver reformen født i medvind, forklarer hun.
Hun har også en fornemmelse af, at reformen er blevet godt modtaget mange steder. Et af de steder er Rødovre Kommune.
- Vi har glædet os til ældreloven. Vi er glade for, at ministeren har været så lydhør i processen, og vi synes, at det er blevet en god lov, siger Christine Vendel Jensen, chef for ældre- og omsorgsområdet i Rødovre.
Medarbejderinddragelse
I Rødovre har man arbejdet målrettet med at inddrage medarbejderne i processerne omkring forberedelsen af reformen. Netop for at give medejerskab.
- Tidligere har vi købt konsulenter ind, som har hjulpet med at udvikle generiske løsninger. Det er de rigtig dygtige til, men så opstår problemerne, når vi skal til at implementere koncepterne, fortæller Christine Vendel Jensen.
Kommunen har oplevet, at løsninger og strukturer udviklet af eksterne konsulenter ikke passede ind i kommunens forskellige kontekster, og at det var svært at få til at leve hos de medarbejderne, der i praksis skulle udføre det.
- Selvom det er et stort ressourcetræk, oplever vi, at når vi har mange medarbejdere med i udviklingsopgaven, gør det implementeringsopgaven meget lettere, siger Christine Vendel Jensen.
Derfor har kommunen ansat implementeringsagenter i alle hjemmeplejens grupper, som skal hjælpe med at få reformen helt ud i de yderste led af ældreplejen. De er rekrutteret internt i medarbejderflokken, så de kender kommunen, medarbejdere og borgere i forvejen.
Implementeringsagenter skal bære reformen frem
Implementeringsagenterne er med i udviklingen og implementeringen af kommunens prøvehandlinger og skal sikre, at indsatserne lever videre hos medarbejdere og borgere. Efterfølgende skal agenten understøtte de løbende forandringer i driften og har en nøglerolle i at sikre, at de aftalte strukturer og den nye adfærd bliver praksis.
For eksempel kan agenten fremover agere facilitator til de tværfaglige møder, som man har udviklet en model for igennem prøvehandlingerne.
- Grunden til, at vi har valgt at arbejde bottom-up, er, at implementering af ny lovgivning i høj grad også er et kulturarbejde. Det kommer til at tage tid at få masseret ind i alle dele af organisationen, fortæller ældrechefen og fortsætter:
- Vi har været rigtig, rigtig stærke monofagligt, nu skal vi lære at være dygtige tværfagligt i helhedsplejen. Det er der, vores fokus ligger lige nu, så ældreloven ikke bliver gammel vin på nye flasker.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.