
Tirsdag 1. juli klipper ældreminister Mette Kierkgaard (M) snorene symbolsk til den nye ældrereform sammen med Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold (S).
Hos landets næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer, ser man frem til, at ældrereformen efter mange års snak og forberedelse nu endelig bliver til virkelighed.
- Den nye ældrelov rummer store og nødvendige ambitioner. Et farvel til minuttyranni og et goddag til helhedspleje, selvbestemmelse og mere tillid til fagligheden i ældreplejen. Det hilser vi i Faglige Seniorer velkommen, siger landsformand Mette Kindberg.
- Men selv den mest visionære lovgivning forandrer ikke hverdagen for ældre i Danmark af sig selv.
Flere kommuner er kommet godt fra start og har organiseret ældreplejen i faste tværfaglige teams, lyder det anerkendende fra Mette Kindberg.
- Men andre steder tøver man stadig med at implementere de nye regler, og mange ældre og pårørende savner klare svar på, hvad loven betyder for dem. Det er uholdbart.
Mette Kindberg tilføjer, at hvis vi som samfund virkelig ønsker en værdig og tryg alderdom for ældre, skal vi tage borgerne med.
- De ældre skal vide, hvilke rettigheder de har, hvordan hjælpen bliver tilrettelagt, og hvordan de kan klage, hvis noget ikke fungerer. Og kommunerne skal leve op til deres ansvar for at informere og inddrage, siger hun.
Ord kræver handling
Ældreloven er en mulighed for at skabe bedre pleje og mere menneskelig omsorg – men kun hvis den bliver fulgt op af handling, klar information og reel borgerinddragelse, lyder det fra Faglige Seniorer.
- Det skylder vi ikke mindst de mange ældre med demens og deres pårørende, der ofte har svært ved selv at finde vej i et nyt system, understreger Mette Kindberg.
- I Faglige Seniorer vil vi følge implementeringen tæt. Vi står på de ældres side og insisterer på, at værdighed, retssikkerhed og frihed ikke bare er ord – men noget, der skal mærkes i praksis.
Ældrereformen har stor betydning for de flere end 167.000 danskere, der enten bor på plejehjem eller modtager hjemmehjælp i eget hjem. Samtidig ændrer reformen arbejdsgangene for omkring 74.000 ansatte på ældreområdet.
Hos FOA glæder sektorformand Tanja Nielsen sig til, at den nye ældrelov kan skabe en masse positive ændringer af ældreplejen.
- Vi skal kunne sige ”Vi ses i morgen”, når en medarbejder i ældreplejen forlader en borger. De ældre må ikke opleve hjemmet som en banegård, hvor de dagligt skal forholde sig til mange nye ansigter, siger hun.
- Ikke overraskende giver det mere livskvalitet for de ældre og mere kvalitet i arbejdet for medarbejderne, når vi sætter borgeren i centrum, og de ansatte får råderum til at bruge deres faglighed optimalt. Det er målet med den nye lov, og et af de helt centrale midler er mindre, tværfaglige og selvstyrende teams på området, fortæller Tanja Nielsen.
Mangel på kollegaer er en udfordring
Men selvom udsigterne er gode, advarer FOA og Tanja Nielsen dog om en ting, der kan udfordre alle de gode intentioner.
- Alt det gode arbejde forudsætter, at vi kan fastholde og rekruttere kompetente medarbejdere. Vi mangler allerede kolleger i hjemmeplejen og på plejecentrene. Det problem skal vi løse, hvis lovens mange løfter skal indfries, siger Tanja Nielsen.
Fremskrivninger fra FOA viser, at det stigende antal ældre sammenholdt med afgangen fra social- og sundhedsfagene betyder, at der vil være behov for at skaffe næsten 25.000 ekstra SOSU-ansatte frem mod 2034, hvis vi skal fastholde velfærden.
- Vi skal forbedre arbejdsvilkårene på området, så flere søger mod fagene. Og flere der allerede arbejder der, skal have mod på at gå op på fuld tid. Og så skal vi tage fat på at forbedre uddannelserne, siger Tanja Nielsen.
Regeringen lovede allerede sidste år at indkalde til en trepart, der skulle se på uddannelserne, men hidtil er det ikke sket.
- Vi har brug for at der sker noget nu. Vi skal have oprettet de nødvendige praktikpladser i kommuner og regioner. Vi kunne allerede i dag optage langt flere, hvis der var pladser nok.
Lave forventninger blandt de ældre
Mens forventningerne er store blandt politikerne og tildels også hos organisationerne, så er det ikke nødvendigvis tilfældet blandt de ældre selv.
Hvertfald hvis en meningsmåling på Faglige Seniorers hjemmeside står til troende. Her er brugere og besøgende blevet spurgt til, hvorvidt de tror, at en ny ældrelov vil betyde bedre pleje og omsorg.
Her er det 15 pct., der tror, at reformen vil føre til bedre omsorg og pleje, mens 63 pct. svarer nej. 22 pct. har svaret "ved ikke". I skrivende stund har næsten 14.000 svaret på meningsmålingen.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.