Forsyning og hospital samarbejder om fjernkøling

KORT NYT26. SEP 2018 12.02

AALBORG / NORDJYLLAND: En aftale mellem Aalborg Forsyning og Region Nordjylland betyder, at det nye universitetshospital i Aalborg Øst bliver det første i kommunen, der bliver koblet på en helt ny og CO2-besparende køleløsning: Fjernkøling, oplyser Aalborg Kommune.

Fjernkøling følger samme principper som fjernvarme, blot med kulde i stedet for varme. Det kommende fjernkølingsanlæg vil udnytte den lave temperatur på bunden af Aalborg Portlands kridtsø i Aalborg Øst, hvor Aalborg Forsyning har lejet sig ind. I første omgang vil anlæggets 11 MW udelukkende gå til at dække universitetshospitalets kølebehov, men andre erhvervsvirksomheder og institutioner i bydelen med et stort kølebehov vil også kunne koble sig på.

Fjernkølingen fra Aalborg Forsyning forventes at være minimum fem gange så effektiv som konventionelle køleløsninger og langt mindre pladskrævende. Samtidig er der en betydelig miljømæssig gevinst - alene universitetshospitalet vil fra starten spare mellem 500-700 tons CO2 om året, og i takt med at hospitalsområdet udvides, vil den besparelse blive endnu større.

ka
 
 
 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard