dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Johannes Skov Andersen, Ritzau Scanpix.

784 mio. kr. i erstatning til patienter med bakterier i blodet

Hvert år får omkring 300 patienter tilkendt erstatning for at have fået en infektion, mens de har været indlagt
19. SEP 2018 9.26

Mellem 60.000 og 100.000 patienter rammes hvert år af en såkaldt hospitalserhvervet infektion. Det gør komplikationen til den mest udbredte i det danske sygehusvæsen.

- Infektionsskader er alvorlige, fordi de kan give blodforgiftning. Det kan sprede sig til hele kroppen og forårsage blodpropper og i nogle tilfælde ender det også med, at man må amputere en finger, hånd eller hvor det nu lige er. Det kan være ganske alvorligt, forklarer direktør Karen-Inger Bast fra Patienterstatningen til DR Fyn.

Hvert år modtager omkring 300 patienter erstatning. Og det drejer sig ikke om håndører.

- Det afhænger meget af, hvor alvorlig skaden er, og hvor patienterne er i deres liv. Men i gennemsnit ligger erstatningen på 254.000 kr., siger Karen-Inger Bast.

Går ud over samfundet
Siden 2013 har regionerne haft fokus på problematikken. Men det er kun i Region Nordjylland, at man har formået at nedbringe antallet af hospitalserhvervede infektioner. Det er ikke godt nok, mener Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann:

- Det er bekymrende, at så mange patienter erhverver sig en infektion, mens de er indlagt. Der er brug for et endnu skarpere blik for god hygiejne på hospitalerne, siger hun til DR Fyn.

Heller ikke Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen er tilfreds med situationen:

- Jeg tænker, at det er et meget stort problem, og det er et meget stort emne for forbedring. En ting er, hvad det koster i erstatninger. Men forestil dig lige, hvad det koster i mere sygdom, sygefravær og også dødsfald. Det her har meget alvorlige konsekvenser. Der skal puttes ressourcer i det – vi har simpelthen ikke råd til at lade være. Det her går ud over vores patienter. Det går ud over vores samfund.

Bedre hygiejne er nøglen
Værst ser det ud i Region Syddanmark. Trods fem års fokus på problematikken er der stadig flere patienter, der får en infektion, mens de er indlagt.

Man ved ikke præcist, hvad årsagen er. Men på Odense Universitetshospital har man en formodning om, at den største smittefare opstår ved brugen af katetre. 

I fællesskab har de danske regioner sat et mål om at nedbringe antallet af hospitalserhvervede infektioner med 50 pct. inden 2023.

rp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/784-mio-kr-i-erstatning-til-patienter-med-bakterier-i-blodet

GDPR