dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Slagelse Kommune

Verdens største KOL-korprojekt skydes i gang til efteråret

10 kommuner skal sammen med en gruppe forskere finde ud af, om sangtræning kan hjælpe borgere med lungesygdommen KOL

SLAGELSE / SJÆLLAND: Kan sangtræning have en effekt for borgere med KOL? Det vil en gruppe forskere nu undersøge gennem et videnskabeligt projekt, der skal teste om sangtræning har lige så stor effekt som fysisk træning har på borgere med KOL. Det skriver Slagelse Kommune.

Det er Lungemedicinsk Forskningsenhed på Næstved Sygehus og Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet, der har igangsat projektet. De skal samarbejde med 10 kommuner, og i alt vil der være 200 borgere, der deltager i projektet, som bliver det første af sin art i Danmark og det hidtil største i verden.

Forløbet varer 10 uger med træning to gange ugentligt. I hver kommune bliver der ét forløb i efteråret 2017 og ét forløb i foråret 2018. I projektet samler hver kommune en række deltagere på et hold, og forskerne vil trække lod om, hvilke hold der skal måles på sangtræning, og hvilke der skal måles på fysisk træning.

Sang kan mindske åndedrætsbesvær
I kølvandet på international forskning skyder der KOL-kor op vidt rundt om i landet herhjemme, og på nuværende tidspunkt er der ca. 40 kor i forskelligt regi. Selvom det efterhånden antages, at det er godt at synge for KOL-patienter, da sangtræning kan give bedre kontrol over åndedræt og mindsker følelsen af åndenød, mangler der indtil videre videnskabelige beviser for, at det virker at synge.

- Sang kan udover at være godt for lungerne også give noget godt for både humøret og helbredet. Det giver glæde og livsmod at synge sammen med andre, der er i samme situation som en selv, og derfor bliver lungekor rundt om i landet også populære, siger Ann Sibbern (DF), formand for Sundheds- og Seniorudvalget i Slagelse.

Projektet skal derfor undersøge om der findes en målbar klinisk effekt af sangundervisningen. Håbet er, at KOL-kor eventuelt i fremtiden kan blive optaget i det nationale rehabiliteringsprogram, da tilbagemeldinger fra de eksisterende kor viser, at patienterne er glade for det.


De deltagende kommuner er:

Slagelse, Lemvig, Vesthimmerland, Ikast-Brande, Silkeborg, Hedensted, Lolland, Vordingborg, Faxe, Ballerup, Rudersdal og Helsingør. 

sl

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/verdens-stoerste-kol-korprojekt-skydes-i-gang-til-efteraret

GDPR