På landsplan får næsten otte ud af ti voksne patienter, der henvises til at blive udredt for en mulig psykiatrisk lidelse, en diagnose til tiden. For patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er det ca. syv ud af ti, der bliver udredt inden for den frist, som udredningsretten kræver. Det viser de seneste tal for 4. kvartal 2015 fra Sundhedsdatastyrelsen, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.
Før 1. september 2015 havde psykiatriske patienter ret til udredning inden for 60 dage, mens de nu har ret til udredning inden for 30 dage.
Tallene for udredningsretten dækker imidlertid over store forskelle mellem regionerne både for børn og voksne. Eksempelvis fik kun 38 pct. af børn og unge i psykiatrien i Region Nordjylland deres diagnose til tiden i sidste kvartal af 2015, mens det var 93 pct. i Region Sjælland.
Urimeligt
For voksne patienter var det kun 60 pct. i sygehuspsykiatrien i Region Sjælland, der fik en diagnose inden for fristen for udredningsretten. I den modsatte ende af skalaen ligger Region Hovedstaden med 92 pct.
Derfor har regeringen for at komme forskellene til livs fremsat et lovforslag, der giver patienter, som er henvist til sygehuspsykiatrien, ret til at blive undersøgt på private hospitaler eller klinikker, hvis det offentlige ikke har kapacitet til at udrede patienten inden for 30 dage. Samme ret kommer også til at gælde for de fysiske sygdomme.
- Det er ikke rimeligt, at det er afgørende for ens mulighed for en hurtig diagnose, hvilken landsdel man bor i. Vi svigter især de sårbare børn og unge med psykiske lidelser, når vi ikke får flere udredt til tiden. Det skal der strammes op på ude i regionerne, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).
Regionale forskelle i udredningsplaner
Hvis ikke det er fagligt muligt at afslutte udredningen af en patient i sygehuspsykiatrien inden for fristen, skal regionen inden for samme frist udarbejde en plan for det videre udredningsforløb.
På landsplan blev ca. 76 pct. af de udleverede planer i børne- og ungdomspsykiatrien i 4. kvartal 2015 givet rettidigt, og ca. 84 pct. af de udleverede planer i voksenpsykiatrien kom til tiden. Men også når det gælder udleveringen af planer for det videre udredningsforløb, er der store forskelle blandt de fem regioner.
Udover lovforslaget har aftalepartierne bag Finansloven 2016 afsat 300 mio. kr. i 2016 og 450 mio. kr. årligt fra 2017 til større kapacitet i regionerne.
Lovforslaget førstebehandles i Folketinget 15. marts.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.