dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Christian Sølbæk, Polfoto.

Vejle Kommune er en af sundhedsvinderne

Sundhedsudgifterne skaber større og større skel mellem kommunerne, fordi medfinansieringen stiger støt år forår. Vejle har for 2015 fået godt 20 mio. kr. tilbage, og er en af vinderne
17. MAJ 2016 14.39

Prognoser fra regionerne tyder på, at der i 2015 bliver indbetalt ca. 1,2 mia. kr. mere i kommunal medfinansiering (KMF) på landsplan, end det er forudsat i økonomiaftalerne mellem regioner, kommuner og regering. Dermed fortsætter tendensen fra 2014, hvor der blev indbetalt 720 mio. kr. mere end forudsat.

Kommunerne betaler, hver gang deres borgere bliver indlagt, og KMF-ordningen skal give kommunerne incitamenter til at sikre, at deres borgere er sunde og raske og ikke bliver indlagt mere end nødvendigt. Men med et tilbageført beløb i milliardklassen i 2015 kommer det i praksis til at fungere som en ekstra kommunal udligningsordning. Det skaber vindere og tabere, og polariseringen mellem vindere og tabere er blevet forstærket de seneste år.

En opgørelse viser, at det er de samme kommuner, der år efter år ender som hhv. vindere og tabere. I både 2012, 2013 og 2014 har Rebild, Skanderborg, Aarhus og Aalborg ligget i top fem, mens Glostrup, Brøndby, Herlev og Halsnæs er blandt de fem største tabere i både 2012, 2013 og 2014.

20 mio. kr. i kommunekassen
Vejle Kommune betaler hvert år Region Syddanmark ca. 370 mio. kr. til den såkaldte 'aktivitetsbestemte medfinansiering' for behandling af kommunens borgere på sygehuse og på praksisområdet. Fra 2014 til 2015 er de kommunale udgifter til besøg på de regionale sygehuse faldet betragteligt, mens der er registreret en mindre stigning inden for psykiatrien og i praksissektoren.

KMF opgørelsen fra 2015 viser nu, at Vejle Kommune får refunderet i alt godt 20 mio. kr. Det glæder Gerda Hagemann Pedersen (DF), som er formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget:

- Jeg ser reduktionen i udgifter til regionale sundhedstilbud som et tegn på, at vores egen forebyggelsesindsats er inde i en positiv udvikling, og det kan vi selvfølgelig kun være tilfredse med.

Kryptisk fordelingsnøgle
Marit Nielsen-Man er sundheds- og forebyggelseschef i Vejle Kommune. Hun forklarer:

- Vi betaler ca. 20 pct. af de samlede udgifter for hver patient i kommunen til regionen. Det er vigtigt at få at vide, at vores sygehuse og forebyggelse gør det godt i kommunen. I Region Syd er det specielt Sygehus Lillebælt, der har brugt færre ressourcer i 2015. Det kommer så alle kommuner til gode, siger hun.

KMF er afhængigt af, om aktiviteterne er lavere eller højere end det budgetterede, men det er besværligt, at det er samlet i en stor national pulje.

- Det fordeles efter en kryptisk fordelingsnøgle, og det kommer ikke den enkelte kommune direkte til gode, at de gør det godt. Det er afhængigt af andre kommuner, og det er noget bøvl med den fordelingsnøgle. I stedet skulle man som kommune kunne se og mærke en mere direkte belønning, for det man gør på sundhedsområdet, siger Marit Nielsen-Man.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/vejle-kommune-er-en-af-sundhedsvinderne

GDPR