Vegansk mad på menuen i Aarhus
Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix

Vegansk mad på menuen i Aarhus

Der skal altid være en vegansk valgmulighed i de aarhusianske køkkener, lyder det fra R, ALT og S
13. DEC 2018 6.00

AARHUS: Med et politisk flertal i byrådet foreslår Radikale Venstre, Alternativet og Socialdemokratiet i Aarhus Kommune, at alle daginstitutioner, plejehjem og medarbejderkantiner i kommunen tilbyder en plantebaseret valgmulighed, som det fremgår af forslaget. De har 16 ud af 31 medlemmer i byrådet.

- Vi vil gerne sætte fokus på den klimadagsorden, vi som byråd selv har sat. Vi ønsker at nedbringe CO2 til neutralt i 2030, og det her er en af de flere forskellige tiltag, vi ønsker at tage fra Aarhus Kommunes side, siger Camilla Fabricius til TV2 Østjylland.

Derfor skal kommunens køkkener øge andelen af plantebaseret mad, hvis det står til forslagsstillerne. Sagen blev behandlet på byrådsmøde onsdag aften og blev sendt videre til behandling i magistraten.

Det gjorde den, fordi partierne også foreslog, at kommunen skal lave nye målinger af madspildet og dermed opkvalificeret magistratafdelingernes køkken og indkøbspersonale - mens de også vil have årlige opgørelser over det samlede forbrug af blandt andet fødevarer som kød.

Er det i sidste ende økonomisk smart?
Indtil videre har byrådet i Aarhus også sendt forslaget Magistratens vej, fordi flere på byrådsmødet såede tvivl om, hvorvidt det i sidste ende er økonomisk smart at tilbyde veganske retter i forhold til madspil. Det kan også betyde større arbejdsopgave i det enkelte køkken og større udgfiter til råvarer, lød det fra blandt andet Aarhus' Forældreorganisation.

Også Sundhedsstyrelsens anbefalinger var oppe at vende, fordi de fraråder en vegansk kost til de helt små på grund af manglende ernæring, fx af vitaminet B12. Derfor er rådmand for børn og unge, Thomas Medom (SF), fx ikke enig i, at tilbuddet skal gælde daginstitutioner.

- Der er jeg mere optaget af at sundhedsstyrelsen direkte fraråder det, og at det kan gå ud over børnenes vækst, pointerede han.

Før mødet sagde også professor Christian Mølgaard, ekspert i børneernæring på Københavns Universitet, til DR Østjylland, at 'de første par år udvikles hjernen så meget, at man har brug for en virkelig sund kost, så man får de vitaminer og mineraler, der er er i en animalsk baseret kost'. Han henviser også til B12-vitaminet.

Hvis forslaget bliver vedtaget, bliver den næststørste kommune den første til at indgå sådan en ordning. Kun Københavns Kommune har indtil videre valgt at gå lidt ned ad den plantebaserede vej, da Borgerrepræsentationen i år besluttede at øge andelen af plantebaseret mad i kommunen.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard